Løbetights – sådan vælger du de rigtige

Er det svært at navigere i de endeløse stativer med løbetights med hver deres uundværlige feature? Her får du en fuldendt guide, så du ved, hvad du skal gå efter for at få en god løbeoplevelse. Tjek også vores test af løbetights.

Kvinde, der løber i løbetights

LØBETIGHTS Få den optimale løbeoplevelse med de rigtige løbetights.

© Jakob Helbig

Et par gode løbetights gør det ikke alene – du skal jo også lige bevæge benene og alt det der. Men omvendt: Er dine løbetights rare at have på, og har de velvalgte funktioner, så kan de hjælpe med til, at du får en god løbeoplevelse.

Få svar på alle dine spørgsmål om løbetights, og se vores test af løbetights her.

Spørgsmål og svar om løbetights

Hvad er løbetights?

Det ligger lidt i navnet, at det er tights – altså helt stramme og elastiske bukser – som du løber i. Et par særlige løbetights er designet til, at du kan løbe hurtigere. Det vil sige, at der er lavet baner i stoffet, der fremmer den fremadrettede bevægelse.

Det står i modsætning til træningstights, som skal kunne give sig i forskellige retninger og derfor ofte er sømløse eller syet i ét stykke – det vil sige to stykker stof, der er ’svejset’ sammen.

Hvilke typer tights findes der?

Overordnet kan man tale om tre forskellige typer af tights, som selvfølgelig alle kommer i et væld af forskellige modeller:

 • Vinter-løbetights
 • Træningstights
 • Almindelige løbetights

Vinter-løbetights er skabt til at give ekstra varme. De har et ekstra lag stof eller fleece ved lårene eller hele vejen rundt. Dem kan du kun bruge udendørs, når det er køligt, da de bliver alt for varme at træne i indenfor. Læs, hvordan du vælger de rigtige løbetights til vinterløb her.

Træningstights er ofte sømløse eller syet i ét stykke. De føles som en blanding af strømpebukser og tights. De er designet til den træning, der ikke har med løb at gøre ­– fra styrketræning til yoga – hvilket stiller krav til buksernes fleksibilitet. De skal kunne give sig i alle retninger under fx squats, split og yogastillinger.

Almindelige løbetights er syet, så de støtter op om den fremadrettede, monotone bevægelse, som løb jo er. Formålet er, at du skal kunne løbe hurtigere – ikke strække dig i forskellige retninger.

Hvad angår isoleringsgraden, er løbetights lavet i et materiale, der passer til at træne indendørs eller udenfor i sommerhalvåret, medmindre de er navngivet vinter-løbetights.

LÆS OGSÅ: Guide til kompressionsstrømper

Kan jeg bruge ét par tights til det hele?

Det korte svar er, at du godt kan træne styrketræning i et par løbetights. Til gengæld egner træningstights sig dårligt til løb, fordi stoffet har en tendens til at glide ned mellem benene som et par strømpebukser. Desuden kan syningerne i et par træningstights gnave, hvis du bruger dem til løb.

Svaret afhænger også af, hvilket niveau du træner på. Er du typen, der smutter forbi fitnesscentret den ene ugedag og løber en tur på fem kilometer den anden, går det nok an at hoppe i et par træningstights, hvis dine løbetights er til vask den dag, du vil løbe.

Er du til gengæld dedikeret løber eller drømmer du om at blive det, får du helt sikkert større komfort og træningsglæde ud af at løbe i de helt rigtige løbetights.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg vælger løbetights?

Der er et par features, du vil være glad for at have i dine løbetights. Det gælder især, hvis de skal bruges udendørs, hvor du i modsætning til et løbebånd i et fitnesscenter har brug for lommer, reflekser og eventuelt ekstra isolering. Her får du en gennemgang.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Sådan vælger du det rigtige aktivitetsur

5 vigtige detaljer når du vælger løbetights

5 detaljer, du skal kigge efter, når du køber løbetights:

 1. Bukselinning. Elastikken i livet er det, der holder løbetightsene på plads. Gå efter en bred elastik, der fordeler trykket på maven lidt bedre end en tynd. En blød, justérbar snøre er også vigtig, så dine løbetights ikke glider ned under træningen.
 2. Lomme. En lille lomme, helst i lænden, der kan rumme en mobiltelefon og nøgler, er guld værd. En god solid lynlås er et must. Hvis du vælger en vandtæt lomme, risikerer telefonen ikke at blive våd af regn eller sved.
 3. Reflekser. Husk sikkerheden, hvis du løber i mørke. Reflekser er mest synlige, hvis de sidder ved lægge og ankler, der bevæger sig mest.
 4. Bukseben. Et par løbetights skal have god længde og sidde til ved anklerne. Er de for løse eller korte, bliver underbenene kolde. Mange løbetights har en gummi- eller silikonekant, der giver et godt greb. En lang lynlås er også en fordel, der gør, at du kan få dine løbetights af og på uden af smide skoene, og så kan den bruges til ekstra ventilation, hvis du har det varmt.
 5. Materiale. Løbetights er typisk lavet af polyester og elastan. Det er syntetiske materialer, der er meget smidige og transporterer sveden væk fra kroppen frem for at binde den, som et par bomuldsbukser gør.

Hvad er kompression og opstrammende effekt?

Det er let af forveksle løbetights med kompression og løbetights med opstrammende effekt, fordi de begge presser ind på huden for at give en optimal effekt, men der er dog stor forskel.

Kompressionstights

 • Kaldes også restitutionstights. Er syet så stramt i lår og underben, at de trykker ind på venerne, så blodet får et lettere tilbageløb fra fødderne mod hjertet. Formålet er at øge blodcirkulationen og fjerne affaldsstoffer hurtigere.

 • Bruges de stramme løbetights under selve løbeturen, kan de holde musklerne på plads, så de ganske enkelt ryster mindre. Formål: At mindske muskelømheden og risikoen for skader.

 • Det er primært løbere, der løber langt, fx længere end 5 km, der får glæde af kompressionstightsenes fordele.

Tights med opstrammende effekt

 • Det ligger næsten i navnet, at de opstrammende tights netop strammer ind på kroppen. Det er især omkring hofte, mave, baller og lår. Presset er dog ikke så hårdt, at det ligefrem påvirker blodgennemstrømningen.

 • Her er det æstetikken, der er i fokus – ikke funktionaliteten. Med andre ord: Du får en pæn bagdel i et par opstrammende tights, ligesom maven støttes godt.

 • Tights med opstrammende effekt kan dog også være yderst behagelige at træne i, da de giver følelsen af, at alt er “holdt på plads”.

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Løbetights er typisk syet i en blanding af polyester og elastan, der er åndbart og fleksibelt. Bomuld egner sig ikke til løbetights, fordi det ikke er i stand til at transportere sveden væk, og stoffet bliver slapt med tiden.

Til vinterbrug eller brug i koldere egne kan det være en fordel af vælge et materiale af polyester, hvor der er blandet uld i.

Løbetights og almindelige træningstights er normalt syet i samme materiale – en polyesterblanding. Det er måden, de er syet på, der gør forskellen.

LÆS OGSÅ: I FORM tester løbejakker – sådan finder du den rette løbejakke

Hvor varme skal løbetights være?

Det kommer helt an på, hvordan du skal bruge dem, og hvad dit indre termometer siger.

De fleste løbere kommer langt med et par tights til knæene eller capri (går til midt på skinnebenet) i sommerhalvåret, efterår og tidligt forår i et par lange løbetights og et par ekstra isolerede vinterløbetights i de koldeste måneder. Her er et par overvejelser, du kan gøre dig, før du beslutter dig for isoleringsgraden i dine nye løbetights.

Årstiden: Du kommer langt med et par almindelige løbetights i hele sommerhalvåret, men agter du også at løbe udendørs gennem vinteren, kommer ud ikke uden om et par ekstra isolerende vinter-løbetights. Dem kan du læse mere om her.

Typen af løb: Spørg dig selv, hvor længe ad gangen dine løbetights skal holde dig varm. Løber du hurtigt og kort, kan du vælge en mindre isolerende model i et tyndt materiale, der sidder som malet på benene. Isoleringen er kun nok til, at benene holdes varme, hvilket er et plus for intensiv træning.

Skal løbetightsene derimod holde kropsvarmen oppe gennem et halvmaraton i en tidlig forårsmåned, skal du have fat i et varmere materiale. Spørg efter en kraftig model, der er forsynet med en lodden inderside, som gør dem dejligt lune.

Personlig smag: Der er stor forskel på, hvor kuldskære vi er. Du ved bedst selv, om du er typen, der skutter dig bare ved tanken om at løbe udendørs, når temperaturen står på dansk efterårsvejr. Eller er det snarere varmen, der er udfordringen, så du får lyst til at smide tøjet efter få kilometer?

Det vigtige er selvfølgelig at ramme plet, så det aldrig er løbetightsenes komfort eller mangel på samme, der bremser dig i at komme ud.

Hvordan vasker jeg mine løbetights?

Hvis du følger disse råd, beskytter du dine løbetights bedst.

 • Undgå skyllemiddel. Som med alt andet træningstøj med elastan gælder det også her, at du skal holde nallerne fra skyllemiddel, når løbetightsene skal vaskes. Det skyldes, at skyllemiddel er et fedtstof, der til dels går ind og lukker for den svedtransporterende evne, som man ønsker at opnå i tekstilerne. Også elasticiteten i stoffet bliver nedbrudt. På den måde får man faktisk ødelagt dét, man har betalt for.

 • Spring en vask over. Medmindre du sveder så meget, at dine løbetights bliver drivvåde, kan du sagtens bruge dem 2-3 gange, før du smider dem til vask. Ofte kan rengøringen klares med at hænge dem til tørre eller luftning et par timer.

 • Kom af med svedlugten. Er du generet af en harsk svedlugt, bør du vaske dine løbetights umiddelbart efter brug, så svedlugten ikke sætter sig i tøjet. Der findes vaskeprodukter, som effektivt fjerner lugt og bakterier, fordi de desinficerer, som almindelig sæbe ikke formår. Brug fx Rodalon, der kan tilsættes i vaskemaskinen eller bruges til iblødsætning.

Test af tights – I FORM tester løbetights

I FORM tester løbende forskellige løbetights. Alle løbetights i vores test bliver afprøvet grundigt. Løbetightsene bliver bedømt på design, pasform, svedtransport og pris.

I FORM har testet disse 9 vinter-løbetights i 2020:

 • Reebok – Lux Perform High-Rise Tights
 • Asics – Lite-Show 2 Winter Tight
 • Kari Traa – Tirill Tights
 • Casall – Windtherm Tights
 • H&M – Træningstights Shaping Waist
 • Puma – Runner ID Regular Rise Full Tights
 • Salomon – Trail Runner WS Tight W
 • Newline – Core Warm Tights
 • Arc’teryx – Taema Pant

Hvem blev vinder af vores test af vinter-løbetights? Og hvilket par løbetights har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder og se hele testen.

I FORM har testet disse 6 vinter-løbetights i 2019:

 • Under Armour løbetights – Qualifier Speedpocket ColdGear Tight
 • Norrøna løbetights** – Bitihorn Tights
 • Reebok løbetights – Thermowarm Base Seamless Tights
 • Johaug løbetights – Moonray Interlock Tights
 • Newline løbetights** – Thermal Power Tights
 • Asics løbetights – Leg Balance Tight 2

Hvem blev vinder af vores test af vinter-løbetights? Og hvilket par løbetights har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder og se hele testen.