Skal jeg være smidig for at kunne dyrke yoga?

Smidige, elegante mennesker, der med største selvfølgelighed kan svinge benene om halsen og folde armene bag om ryggen. Sådan forestiller mange sig nok den klassiske yogaudøver, men mindre kan også gøre det.

kvinde i kobra-stilling

YOGA Du bliver smidigere af yoga, men hvor stiv i kroppen må du være som nybegynder?

© Jakob Helbig

På ingen måde!

Alle kan dyrke yoga, uanset hvor usmidig eller stivbenet du end måtte føle dig. Og ud af de mange fantastiske fordele, som melder sig, når du begynder at bøje og strække kroppen på en yogamåtte, er fornyet smidighed bare én af dem. Du risikerer nemlig også at blive stærkere, få bedre balance, afhjælpe stress.

Test dig selv: Er du stresset?

Et godt begynderråd er at lade være med at overtænke, hvad du laver, men i stedet lade kroppen styre, hvad der føles naturligt og rigtigt.

Som med mange andre ting i livet gælder det om at holde fast, når du først er kommet ind på et godt spor, for hvis du vil se forandringer i din krop, er det vigtigt at blive ved, også når yogaøvelserne foregår hjemme på stuegulvet. En gang om ugen er nok, bare du får det gjort.

Du kan få inspiration til både enkeltøvelser og programmer i vores helt nyudviklede yogaunivers. Du skal ikke bruge udstyr, og der er noget til alle niveauer. Find det hele på iform.dk/yoga.

Her nedenfor kan du lade dig inspirere af et par gode yogaøvelser for begyndere.

© Jakob Helbig

Siddende Tvist

Øvelsen gør din ryg mere smidig og giver en bedre holdning. Hvis det ikke er rart at sidde på gulvet, kan du bruge en pude.

Sådan gør du: Træk vejret ind, og ret dig op i siddende stilling. Mens du ånder ud, drejer du dig til højre, med udgangspunkt i taljen, og lægger din venstre hånd på dit højre knæ, mens højre hånd er bag dig. Hold stillingen, mens du langsomt trækker vejret et par gange. Skift derefter side.

Følg linket nedenunder for at se øvelsen, og få desuden tips til at gøre den lettere: Siddende tvist

Sideplanke

Balancetræning bliver kun vigtigere og vigtigere med alderen. Det er denne øvelse supergod til, samtidig med at du får styrket din coremuskulatur, håndled og skuldre.

Sådan gør du: Stil dig på alle fire. Kom ud i en planke. Placér ydersiden af højre fod i gulvet, og sving venstre arm mod loftet. Husk modsatte side.

Følg linket, og se øvelsen udført – du finder også tips til at gøre den både lettere eller sværere: iform.dk/sideplanke.

Kobra

Den her er god, hvis du har et stillesiddende job eller går og krummer ryggen. Din ryg, skuldre og nakke strækkes sammen med resten af kroppen.

Sådan gør du: Lig på maven med strakte ben og fodryggen i underlaget. Sæt håndfladerne i gulvet ud for skuldrene. Løft hovedet, og bøj nakken bagover. Skub fra, så du strækker dig mod loftet.

Se øvelsen ved at følge linket – der finder du også tips til at gøre den lettere eller sværere: iform.dk/kobra.