5 grunde til at træne ude hele året

Lad ikke årstiden afgøre, hvornår træningstøjet skal luftes udendørs. Din krop og dit hoved har godt af bevægelse i det fri, uanset om det er sommer eller vinter.

Kvinde, der træner udendørs om vinteren.

UDENDØRSTRÆNING – Der findes træningstøj og gear til al slags vejr, så bare se at komme ud at nyde naturen!

© Jakob Helbig

Fra sommerens lange lyse nætter til efterårets gule og røde blade og vinterens stille snebelagte gader. Vi er så heldige at leve i et land, hvor årstiderne skifter.

Så selvom du måske har en favoritsæson, hvor træningen glider lidt bedre, er der mange gode grunde til at træne udendørs året rundt. Her får du fem af dem.

Du får variation

Udendørsmotion er meget mere end bare løb. Udnyt årstiderne til at prøve forskellige sportsgrene, så du ikke går kold i træningen.

Om sommeren kan du fx hoppe i kajakken eller på SUP-boardet, om foråret og om efteråret kan du nyde skoven på mountainbiken, og om vinteren kan du stå på skøjter eller finde skistavene frem.

LÆS OGSÅ: Fem sunde gevinster ved at køre på mountainbike

Det afhjælper stress

Stress er ikke årstidsbetinget, men kan ramme når som helst. Vil du forebygge det, kan det være godt givet ud at tilbringe nogle timer om ugen i det fri. Studier har nemlig vist, at tid i naturen mindsker følelsen af stress og sænker niveauet af stresshormonet kortisol.

Dit humør ryger i vejret

Kombinationen af motion og dagslys er noget af det bedste, du kan gøre, hvis du har tendens til vinterdepression – eller bare går og hænger med mulen.

Gentagne studier har nemlig fundet sammenhæng mellem udendørsaktivitet og et sundt mentalt helbred. Du bliver gladere, mere tilfreds og ser mere lyst på tilværelsen, når du bevæger dig i det fri.

Og det er ikke kun, hvis du bor på landet. Studier har også fundet, at mennesker, der udnytter parker og grønne byområder, ser mere lyst på tilværelsen.

Det er vanedannende

Har du et fitnessmedlemskab, der ligger og samler støv? Så prøv at træne i det fri i stedet – også selvom vejrudsigten siger regn og slud.

Et studie fra 2011, hvor forskere sammenlignede indendørs- og udendørsmotion, viste, at motion udenfor giver flest plusser på den mentale velværdskonto og størst blod på tanden til at gøre det igen.

Du føler dig sej

Har du løbet i regnvejr eller gået en rask tur i vinterkulden? Så ved du, hvor godt det føles bagefter. For ikke nok med, at du kom ud at røre dig – du vandt også over sofaen og besejrede elementerne. Det er altså noget, der ranker ryggen.

LÆS OGSÅ: LØB 5 KM: Løbeprogram til begyndere