Fem sunde gevinster ved at køre på mountainbike

På en mountainbike kommer du hurtigt ud i det blå, samtidigt med at du forkæler din krop med en effektiv konditionstræning. Her får du fem fede grunde til at hoppe op på sadlen.

To personer i cykeltøj, der kører ned ad bakke i skoven på mountainbike.

FART PÅ - Tør du udfordre dig selv på to hjul, er der både adrenalin og super konditionstræning at hente på en moutainbike.

© iStock

Foråret og naturen kalder, og på en mountainbike kommer du hurtigt ud i det blå! Samtidig forkæler du din krop med en effektiv konditionstræning, der er så sjov, at tiden i pedalerne flyver afsted!

Har du ikke allerede prøvet kræfter med mountainbiking, er det bare om at hoppe i sadlen. Lad dig endelig ikke afskrække af de store, nubrede hjul – de gør kun cyklen mere sikker og super velegnet til en givende motionstur ude i den flotte natur. Uanset din alder, vil du helt sikkert finde glæde på den brede tohjulede. Læs her, hvorfor.

Du bliver ét med naturen

En af de helt store fordele ved mountainbike er, at du ikke behøver at holde dig til asfalterede cykelstier. De brede, nubrede hjul gør det muligt at køre langt på et ujævnt underlag, så du kan komme dybt ind i skovens stille ro eller ud på kystnære grusveje.

Sjov konditionstræning

Cykling på mountainbike er super konditionstræning, hvor du både kommer op i fart og bliver udfordret af underlaget. Cyklen er en anelse tungere end en let racer, men du forbrænder også ca. 600 kalorier i timen. Og når du kører ud, hvor fuglene synger, og græsset er grønt, så bliver en time hurtigt til to

Du får et adrenalinkick

Når du udfordrer dig selv på to hjul hen over rødder og små bump i skoven, eller når du suser ned ad bakke, så frigiver din krop adrenalin. Hormonet tilfører sukker og ilt til dine muskler og fungerer som et vaskeægte energiboost, der får din puls op og gør dig i stand til at yde endnu mere

Intervaltræning uden stopur

Når du kører i kuperet terræn med mange bakker, tager din cykeltur automatisk form af intervaltræning. Pulsen kommer nemlig helt i top, når du træder i pedalerne på vej op, og får lov at slappe af igen på vej ned. Intervaltræning er virkelig effektivt og styrker både hjerte og muskler

Du træner din balanceevne

Tør du udfordre dig selv uden for cykelstierne, så træner du både balance- og reaktionsevne. Fx når du kører over trærødder og sten eller zigzagger uden om større forhindringer. Både balance og reaktionsevne er særligt vigtige at vedligeholde med alderen, hvor vi bliver mere tilbøjelige til at snuble og falde.

  • Hold farten ... det giver bedre balance på cyklen og gør det lettere at rulle hurtigt og stabilt hen over udfordringer. De fleste styrt på mountainbike sker i meget lav fart.
  • Se lige frem ... i stedet for ned på forhjulet. Så bliver din kørsel mere jævn og rytmisk. Undgå at bekymre dig, om der ligger en rod eller en sten på vejen. Din cykel er bygget til skovkørsel og skal nok komme ubesværet over forhindringerne.
  • Tro på det ... ellers vælter du. Så simpelt kan det siges. Når modet svigter, er der større risiko for at vælte. Er der steder på ruten, du er nervøs for, så øv dig igen og igen – gerne med friske, opvarmede ben. Pludselig vil nervøsiteten forsvinde!