Hvilken slags træning er god for lungerne?

Hvis lungerne bliver ved med at te sig som gammelt pibetøj, når du træner, kan det være nærliggende at tro, at der skal tages ekstraordinære midler i brug. Men faktisk er stort set al træning også lungetræning.

Dame der træner

LUNGESUNDHED – Når du træner cardio, træner du også hele dit kredsløb, inklusiv muakulaturen omkring dine lunger.

© Thomas Dahl

Særligt når du dyrker cardiotræning som løb, cykling og raske gåture, skal dit hjerte og dine lunger arbejde hårdere end normalt for at levere tilstrækkeligt med ilt til dine muskler, og det styrker hjerte såvel som lunger.

Har du astma, har forskning ovenikøbet vist, at du kan skære ned på din medicin, hvis du dyrker intens cardiotræning som HIIT minimum to gange om ugen.

Også med lungesygdommen KOL er træning den bedste rehabilitering.

Al cardiotræning er altså lungetræning. Hvis vi vender spørgsmålet på hovedet og spørger, om lungetræning er en fordel for din anden træning, så bliver svaret næsten endnu mere interessant, for selvom vejrtrækningsøvelser ikke nødvendigvis forbedrer din lungekapacitet, så kan de styrke dine vejrtrækningsmuskler og ad den vej forbedre dine træningsresultater.

Samtidig kan det at ændre dit vejrtrækningsmønster give dig en fordel, hvis du eksempelvis løbetræner.

Her får du et par tips til den optimale vejrtrækning under træning.

Træn med dine lungers fulde kraft

Træk vejret ned i maven.

Den bedste vejrtrækning er det såkaldte diafragmatiske åndedræt, hvor dit mellemgulv er aktiveret i din vejrtrækning – det, du måske vil kalde dybe indåndinger. Er du i tvivl om, om du gør det rigtigt? Læg dig på gulvet, og træk vejret, og mærk så efter, om det er din mave eller din brystkasse, der løfter sig.

Afprøv øvelser.

Vekselåndedrættet, ildåndedrættet eller boxbreathing er bare nogle af de vejrtrækningsøvelser, der kan hjælpe dig med at blive mere bevidst om, hvordan du disponerer din luft. De er særligt relevante, hvis du dyrker yoga, men kan være gode for alle.

Find en rytme.

Hvis du løbetræner, så synkronisér vejrtrækningen med hvert 2., 3. eller 4. løbeskridt, afhængigt af intensiteten. Prøv dig frem, og se, hvad der virker for dig.

Tag et skridt ad gangen.

At arbejde med sit åndedræt kræver fokus og koncentration, hvilket for de fleste er lidt af en omvæltning i forhold til den ubevidste handling, det normalt er at trække vejret. Gå derfor langsomt frem.

KILDER: Vibeke Backer, adj. professor og speciallæge i lungemedicin, samt healthline.com

I FORM nr. 13/2023