Sådan forandrer en fødsel din krop for altid
Dit liv forandres for altid, når du får et barn. Det samme gør din krop – i hvert fald på de her seks punkter.
Dit liv forandres for altid, når du får et barn. Det samme gør din krop – i hvert fald på de her seks punkter.
Kroppen forandrer sig, når du er gravid, men meget vender heldigvis tilbage til det "normale" lidt efter fødslen.
Nogle af de gener, der opstår i forbindelse med graviditeten og fødslen, forsvinder dog ikke på den anden side – i hvert fald ikke hos alle. De seks gener herunder er dem, der typisk kan være permanente.
Læs også: 7 programmer til sund og sikker gravidtræning hjemme
Rigtigt mange kvinder får de karakteristiske rosa eller blåviolette mærker på maven i graviditeten. De opstår dels pga. hormoner, som påvirker hudens elastiske fibre, men det har også stor betydning, at huden jo bliver strukket gevaldigt, når maven vokser.
Strækmærker er permanente, men de bliver markant mindre synlige i farven over tid.
Hvis du synes, dine hofter er blevet lidt bredere, efter du har været gravid, kan der sagtens være noget om snakken.
Som du sikkert ved, er der smæk på hormonerne i en gravid krop – bl.a. producerer du godt med relaxin, som gør ledbåndene løsere. Det er rigtigt smart, fordi bækkenet på den måde lettere kan give sig under fødslen.
Men det kan altså også gøre, at hofterne efterfølgende vil fremstå lidt bredere, end før du blev gravid.
Det er helt almindeligt at få åreknuder på benene i graviditeten. En åreknude er en udposning på en blodåre, og netop blodårerne er ret pressede under en graviditet.
Når du er gravid, danner din krop nemlig mere blod, hvilket giver et øget tryk i venerne. Det samme gør den tunge mave, så der er ikke noget at sige til, at de snoede udposninger finder vej til dine ben. Og det er altså ikke altid, at de forsvinder, når baby er ude.
Er du generet af dine åreknuder, så tal med din læge om muligheden for at få dem fjernet.
Hvis du har måttet udskifte hele din skogarderobe efter en graviditet, er du ikke alene. Fødderne bliver nemlig ofte større, efter vi har båret på et lille menneske, og også her er hormonet relaxin den skyldige.
Relaxin virker nemlig ikke bare på ledbåndene i bækkenet – det løsner ledbåndene i hele kroppen. Fødderne falder derfor lidt mere sammen og bliver på den måde længere og bredere. Tak, krop.
Forandringer i huden opstår hos rigtigt mange gravide. Især pigmentforandringer, som også kaldes melasma, er almindelige. I ansigtet ser du dem som pletter, der er mørkere end din sædvanlige hudfarve.
Pigmentforandringer forsvinder ofte efter fødslen, men ikke altid. Du kan sørge for, at de ikke bliver værre ved at bruge solcreme og undgå p-piller, og er du hårdt ramt, kan en hudlæge hjælpe dig.
Lige efter en vaginal fødsel har rigtigt mange kvinder nedsynkning af blære eller livmoder eller frembuling af endetarmen ind i skeden. Det er normalt og skyldes svagheder i bindevævet omkring skeden, som har været under et stort pres ved fødslen.
Men mange kvinder vil faktisk have en let grad af nedsynkning, selvom fødslen for længst er overstået. Ofte vil man slet ingen symptomer have, og der skal heller ikke gøres noget ved det, medmindre du oplever noget af nedenstående.