Gravid uge 3 (4. graviditetsuge)

I uge 3 ved de færreste, at de er gravide. Men nogle mærker de første tegn på graviditet, fx kvalme, træthed og ømme bryster. I livmoderen deler embryonet sig lystigt og måler nu en halv millimeter.

Gravid uge 3 – mave og livmoder

GRAVID UGE 3 | Hos nogle begynder de de første tegn på graviditet allerede at vise sig, fx i form af træthed, kvalme og ømme bryster.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 3, er du i din 4. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 3+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 3+0 den første dag i uge 3 – altså den første dag i din 4. graviditetsuge.

Gravid uge 3: Hvad sker der med dig?


Det er sikkert ikke gået op for dig endnu, at du er gravid. Men hos nogle begynder kroppen nu at give de første tegn. Der skal måske tisses lidt hyppigere, trætheden melder sig, og det gør humørsvingerne og kvalmen muligvis også.

Det kan være, at dine bryster ser lidt større ud og er ømme. Symptomerne kan være forskellige fra kvinde til kvinde og fra graviditet til graviditet.

Har du mistanke om, at der er liv på vej i maven, så tag dine forhåndsregler og undgå rygning – også den passive. Styr udenom skadelige kemikalier, røntgenstråling og alkohol. Store mængder af kaffe skal du også undgå.
Læs også: 14 typiske bekymringer hos gravide

Der er ved undfangelsen blevet installeret en slimprop i din livmodermund. Den værner mod udefrakommende infektioner. Derfor behøver du ikke at være nervøs for at gå i svømmehallen eller at have samleje. Det har naturen taget højde for.

Gravid uge 3: Hvad sker der med dit embryon?


I de første uger af graviditeten er det fremfor alt moderkagen og fosterhinderne, som har gang i væksten, mere end det er fostret. I øvrigt kalder man det inden for lægevidenskaben slet ikke et foster endnu. I denne tidlige fase hedder det et embryon. Først i uge 10 kalder man det for et foster.

Embryonet er af mikroskopisk størrelse de første 2-3 uger efter, at det har sat sig fast på livmoderslimhinden. Det er en cellemasse, som ikke måles i længde, men i diameter.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk