Gravid uge 14 (15. graviditetsuge)

I uge 14 har fostrets kønsorganer taget form, og kønnet kan snart bestemmes. Din bh er blevet for lille, og i maven øver fostret sig i at sutte og synke.

Gravid uge 14 – mave og foster

GRAVID UGE 14 | Nu er fosterets spiserør, luftrør og strubehoved er helt udviklede.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 14, er du i din 15. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 14+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 14+0 den første dag i uge 14 – altså den første dag i din 15. graviditetsuge.

Gravid uge 14: Hvad sker der med dig?


Dine bryster er ved at undergå en forvandling fra kropslige attributter til effektive mælkeproducenter. Det høje niveau af hormonet østrogen sørger for, at brysterne bliver større, og det får også brysternes kirtelgange til at vokse og forgrene sig, så mælkeproduktionen kan gå i gang. Hormonet progesteron hjælper til med at udbygge kirtelvævet.

Du vil hurtigt opdage, at dine bh’er ikke passer dig længere. Og du vil også kunne se, at området omkring brystvorterne bliver større og mørkere. Desuden bliver blodårerne på brysterne mere synlige.

Gravid uge 14: Hvad sker der med dit foster?


De ydre kønsorganer har nu taget mere form, og det vil snart være muligt at se fostrets køn ved en ultralydscanning.

Hovedet er ikke længere så stort i forhold til resten af kroppen, og det er begyndt at finde støtte hos nakken og halsen. Ørerne flytter fra nakken om på siden af hovedet, så de er næsten på plads nu.

I uge 14 er spiserør, luftrør og strubehoved helt udviklede, spytkirtlerne er begyndt at udskille spyt. Og de livsvigtige suttemuskler vokser i fostrets kinder. Der øves ivrigt på både sutte- og synkebevægelser, så barnet er knivskarpt til at suge næring til sig efter fødslen.

En tynd, gennemsigtig hud er under udvikling. Hovedhåret vokser frem. Og fostret får også et tyndt lag fine hår på hele kroppen. Det kaldes lanugo, og det vil dække huden helt frem til lige før fødslen. Formålet med den fine hårvækst er at beskytte kroppen mod rifter og skader og hjælpe barnet med at holde på varmen.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk