Gravid uge 10 (11. graviditetsuge)

Fra uge 10 og frem skal du huske at tage jern-tilskud hver dag. I uge 10 har det lille liv i maven udviklet sig så meget, at man ikke længere kalder det et embryon – men et foster.

Gravid uge 10 – mave og foster

GRAVID UGE 10 | Det lille liv i maven er nu gået fra at være et embryon til et foster!

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 10, er du i din 11. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 10+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 10+0 den første dag i uge 10 – altså den første dag i din 11. graviditetsuge.

Gravid uge 10: Hvad sker der med dig?


Det er nok mest bukserne med elastik i taljen, som du nu smider på om morgenen. Det er jo så meget mere behageligt! Og vægten på badeværelset viser en anelse mere, end den plejer. Gennem graviditeten er det normalt at tage på i vægt. Du skal faktisk tage på. Her i begyndelsen rykker din vægt sig ikke så meget. Den gennemsnitlige vægtøgning i første trimester er 0,5-1 kg om måneden. Men senere kommer der mere tyngde til.

Er du normalvægtig, så er en vægtstigning på 10-15 kg gennem hele graviditeten det ideelle. Overvægtige har mindre behov for at øge vægten i graviditeten. Har du er BMI på over 30, bør du nøjes med at tage 6-9 kg på.

Det er både dig og barnet, der får pilen på vægten til at bevæge sig opad. Hvis du fx tager 12 kg på under graviditeten, vil cirka 3,5 kg komme fra fostret, 3,5 kg vil være fostervand, øgning af brysterne, livmoderen og moderkagen. Mellem 2-4 kg kan tilskrives en øget blodmængde og væske i kroppen. De resterende 1-4 kg er dine fedtdepoter, der er vokset.

Og for på den måde at kunne folde sig ud, så har din gravide krop brug for cirka 2-300 kalorier mere om dagen end ellers. For mange gravide er det ikke noget problem at honorere det behov, for de er blevet indtaget af en glubende, hormonelt betinget appetit. Men for andre der er ramt af kvalme og opkastninger, kan det være en udfordring bare at se skyggen af mad. Alligevel er det vigtigt, at du får noget sundt og næringsrigt i dig.
Læs også: Pas på med at spise dette, når du er gravid

Gravid uge 10: Hvad sker der med dit foster?


Så har det lille liv nået en milepæl. Man kalder det ikke længere for et embryon. Det er nu et foster. Og fostret er kommet så langt i udviklingen, at der er lagt an til alle strukturer og organer.

Nyrerne producerer urin, og kønsorganerne er på plads. Men man vil endnu ikke kunne få øje på dem ved en ultralydskanning. Hjernen vokser med stor hast, og den begynder nu at få kontrol over kroppens bevægelser. Du kan dog stadig ikke mærke de spjæt og spark, fostret laver.

Den kritiske fase i udviklingen af hjertet er overstået. Fra nu af vokser det og udvikler sig i et langsommere tempo.

Øjnene er tydelige, og de er dækket af et tyndt hudlag, det som med tiden bliver til øjenlåg. Fostret åbner ikke øjnene før omkring 5.-7. måned.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk