Gravid uge 11 (12. graviditetsuge)

Omkring uge 11 er de fleste af fostrets organsystemer færdigudviklet, og fra nu af skal de bare vokse. Du kan måske se frem til, at din kvalme aftager.

Gravid uge 11 – mave og foster

GRAVID UGE 11 | På dette tidspunkt vokser fosteret ca. 1,5 mm om dagen. Desuden kan man nu høre fostrets hjerteslag ved hjælp af et ultralydsapparat.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 11, er du i din 12. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 11+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 11+0 den første dag i uge 11 – altså den første dag i din 12. graviditetsuge.

Gravid uge 11: Hvad sker der med dig?


Dette kunne være ugen, hvor du kan tage afsked med din ikke så populære gæst – kvalmen. Det er dog ikke alle, der har overstået kvalmen på dette tidspunkt. Men mange oplever mindre kvalme nu. Og i takt med at den aftager, så vokser appetitten. Det er godt, for du har brug for en moderat mængde ekstra kalorier.

Den voksende livmoder er fortsat skjult bag kønsbenet, men fra nu af vil din mave blive markant større, og din omverden vil bemærke, at du har lagt dig ud. Måske nogle også drister sig til at spørge dig, om du er gravid.

Mange gravide får øget udflåd under graviditeten. Det er som udgangspunkt helt normalt. I enkelte tilfælde kan årsagen dog være en svampeinfektion eller bakteriel infektion. Er du generet af udflåd, der lugter forkert, så få din læge til at undersøge det.

Gravid uge 11: Hvad sker der med dit foster?


Der er virkelig drøn på fostrets vækst nu. Det bliver ca. 1,5 mm længere om dagen. Og faktisk er de fleste organsystemer færdigdannede. De næste syv måneder frem til fødslen skal stort set kun bruges til at vokse. Hjernen har også omtrent samme struktur, som den vil have ved fødslen. Den mangler bare at få den rette størrelse, og så er den på dette tidspunkt stadig glat. Den udvikler først de karakteristiske snirkler og furer senere i graviditeten. Helt udvokset er hjernen dog først, når barnet er omkring 7-8 år.

Mange af smådetaljerne er ved at komme på plads. Fingerneglene og de ydre kønsorganer er nu helt synlige. Fostret kan lave synkebevægelser, og det er blevet bedre til at sparke. Men du kan stadig ikke mærke det.

Fra nu af vil man kunne høre fostrets hjerteslag ved hjælp af et ultralydsapparat.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk