Søvnløs nat? Sådan klarer du dagen

Dagen virker bare meget mere uoverskuelig efter en dårlig nats søvn. Men bare rolig - med disse teknikker får du bugt med trætheden og kommer helskindet igennem dagen.

Træt arbejdskvinde, ingen søvn

Du har haft en dårlig nat, hvor du ikke har sovet godt eller nok, men du skal stadig igennem en dag med pligter og gøremål, også selv om du har allermest lyst til at se dyner. Vi guider dig til, hvordan du bedst kommer gennem dagen time for time.

Får du for meget eller for lidt søvn? Tjek her, hvor meget søvn netop DU har brug for.

07:00

Stå op og kom i gang

Når vækkeuret ringer, er det bare med at komme ud af fjerene. Stræk hele kroppen fra tæer til hoved, og gab godt igennem – muskelstrækkene øge nemlig blodcirkulationen og vækker både din krop og hjerne.

07:10

Få lys i øjnene

Er det lyst udenfor, skal du slå gardinet til side eller endnu bedre gå udenfor og få lidt dagslys i ansigtet. Dagslyset signalerer nemlig til kroppen, at du skal vågne. Når lyset rammer dine øjne, bliver din hjernes produktion af det søvndyssende hormon melatonin stoppet, så du føler dig mindre træt. Det blå lys fra telefonens eller computerens skærm virker på samme måde, så det er måske nu, du skal tjekke e-mails eller sms’er, når nu det alligevel er tid til at vågne og komme i gang med dagen.

Har søvnløsheden sat sine spor? Så kan poser under øjnene heldigvis nemt fjernes.

07:30

Drik og spis rigtigt

Kaffe eller stærk koffeinholdig te har en opkvikkende effekt, der virker efter ca. 20 minutter, så drik det gerne nu. Det er heller ikke ligegyldigt, hvad du spiser til morgenmad. Den kan nemlig holde udmattelsen på afstand dagen igennem. Spis fiber- og proteinrig morgenmad, fx fuldkornsrugbrød med mager ost, en omelet med grøntsager eller skyr med masser af nødder og bær.

4 opskrifter på sund og fiberholdig morgenmad

10:00

Hold dig hydreret

Sørg for at drikke vand i løbet af dagen, så din krop får rigeligt med væske.

En dehydreret krop bliver nemlig mat og træt. Hold også kaffen til om formiddagen. Bliver du ved med at drikke det hele dagen, svinger dit energiniveau op og ned.

Du kan evt. putte citronskiver i din vand, det giver et ekstra energiboost

12:00

Let og mættende frokost

Spis en god frokost med masser af fibre, fuldkorn, proteiner og lidt fedt. Den vil mætte dig, uden at den kommer til at ligge for tungt i maven. Sød mad og for mange lette kulhydrater vil nemlig få dit blodsukker på svingtur, så du bare bliver endnu trættere.

14:00

Kom udenfor

Det er lige nu – cirka syv timer efter at du er stået op, at du får din værste træthedskrise. Det sker, fordi kropstemperaturen daler en smule som en del af døgnrytmen, og det kan mærkes, hvis du i forvejen er træt. En tur udenfor er imidlertid det perfekte våben. Sollyset vil give dig energi, og den friske luft vil kvikke dit hoved op.

En hel nats søvn er ingen garanti for, at du får nok dyb søvn. Læs her, hvor meget dyb søvn du skal have, og hvordan du ved, om du får nok.

15:00

Grin dig friskere

Når du griner, udløser det endorfiner i hjernen, hvilket vil give dig en følelse af energi og glæde. Det er derfor tid til at få grinet godt og grundigt igennem. Fyr en sjov joke af til kollegerne, find et sjovt klip på YouTube, eller genlæs en sjov kommentartråd på Facebook. Det vil løfte dit energiniveau.

16:30

Træn blidt

Måske er det i dag, du skal springe over den hårde træning og i stedet kaste dig over yogaen. Strækkene i yogaøvelser vil aktivere muskler og blodomløbet på en blid måde, og samtidig kan yogaens forskellige øvelser og åndedrætsteknikker give dig ny energi.

Få inspiration til yoga-øvelser her

18:30

Spis let

Din aftensmad skal være mættende, men ikke så tung, at du mest af alt får lyst til at dratte om i sengen 20 minutter senere. Hold den derfor let og fiberrig, så du kan holde dig kørende lidt endnu.

Sund aftensmad på under 30 minutter.

20:00

Begynd at slappe af Er du så træt nu, at du bare helst vil sove, skal du ikke lægge dig i sofaen og lukke øjnene. Men du må gerne geare ned, så hjernen og kroppen begynder at indstille sig på, at du snart skal sove. Hold dig i gang på en blid måde ved at læse en bog, rydde op, gå en stille tur eller tage opvasken.

22:30

Gå tidligere i sengDu må gerne gå i seng lidt tidligere, end du plejer, hvis du ikke kan holde øjnene åbne. Hvis du ikke har et generelt søvnproblem, vil det ikke forstyrre din døgnrytme. Men du kan også vente til din sædvanlige sengetid. Er du i søvnunderskud, vil du sove mere koncentreret og på den måde få mere ud af nattens timer.

Har du ofte søvnløse nætter, bør du overveje nogle ændringer i din hverdag. Her er 10 af de mest almindelige søvnproblemer.