Kom sovende til et længere liv

Du kan få helt op til fem ekstra leveår, hvis du prioriterer en god nattesøvn og gode søvnvaner, mener forskere. Se hvilke her.

Kvinde, der sover i sengen med sin mand.

SØVN – Dyrk de rutiner, der sikrer dig bedst mulig søvn. For nogle er det fx at sove tæt med sin partner.

© iStock

Op til fem ekstra leveår kan du få, hvis du prioriterer gode søvnvaner, mener forskere.

Alle, der har sovet skidt i perioder, ved, hvad dårlig søvn gør for overskuddet, helbredet og humøret.

God og regelmæssig søvn er så vigtigt, at det kan give os ekstra år at leve i.

Helt op til fem år for mænd og to og et halvt år for kvinder, konkluderer et stort studie fra Harvard Medical School, hvor forskere har set på spørgeskemasvar fra 172.321 mænd og kvinder i perioden 2013-2018.

Efter fire år så forskerne, at der var en sammenhæng mellem personer, der svarede, at de sov dårligt, og personer, der var blevet syge og døde af andre årsager end alderdom.

Fem søvnvaner er afgørende

I spørgeskemaet blev deltagerne bedt om at give 0 eller 1 point ud fra fem søvnparametre. De, der fik alle fem point, høstede det maksimale antal ekstra leveår.

Parametrene var: 1) 7-8 timers søvn hver nat; 2) svært ved at falde i søvn max. to dage om ugen; 3) afbrudt søvn max. to gange om ugen; 4) ingen brug af sovemedicin og 5) føle sig veludhvilet mindst fem dage om ugen.

Forskerne har ikke kunnet finde en forklaring på forskellen mellem mænd og kvinder, ligesom de heller ikke med sikkerhed kan fastslå, at god søvn er den direkte årsag til de ekstra leveår.

Ikke desto mindre findes der solid videnskabelig dokumentation for, at søvn spiller en vigtig rolle for mange af kroppens livsvigtige processer.

Kilde: American College of Cardiology

Derfor er søvn så vigtigt for dit helbred

Du forbedrer dit immunsystem

I søvnen danner du vigtige stoffer, som bekæmper infektioner i kroppen. Sover du dårligt, bliver kroppens immunsystem ofte mere udsat.

Dine celler genoplades

Din krop bruger mindre energi i søvnen, bl.a. fordi din kropstemperatur daler. Det giver kroppen et pusterum til at genopbygge dine celler.

Din hjerne vaskes ren

Under søvn pumpes der væske ind mellem hjernecellerne, så affaldsstoffer skylles væk og ender i leveren, hvor de nedbrydes.

Dit kredsløb forbedres

Dit blodtryk falder, når du sover, og dine blodkar holdes sunde, så de hurtigt kan udvide sig og trække sig sammen igen.

God søvn mindsker både risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

Færre stresshormoner

Hvis du sover for lidt, producerer kroppen ekstra af stresshormonet kortisol, som både kan sætte din appetit i vejret og være ekstremt skadeligt for kroppen på sigt.