Guide: Hvert sit soveværelse – sådan får I det til at fungere

At rykke i hver sin seng kan både antænde flere gnister mellem jer og få den sidste gnist til at gå ud. Her får du sexolog og parterapeut Sara Skaarups råd til at gøre opdelt søvn til en god oplevelse for jer begge to.

En kvinde og en mand omfavner hinanden stående. De sover i hver sit soveværelse.

EGET SOVEVÆRELSE - Hvis I rykker hver for sig, kan I fx aftale, at I sover sammen i weekenderne. Det behøver ikke at være enten eller.

© iStock

Ægtepar sover da i dobbeltseng. Og dog. Flere vælger faktisk samsovningen fra for at have deres eget værelse, som de så kan invitere partneren på besøg i efter behov.

Men du skal gå varsomt frem for, at din partner ikke føler sig afvist. Og det kræver en indsats, hvis intimiteten skal bevares.

Lyt dig til ro og overskud med guidede vejrtrækningsøvelser

Hvis I ellers gør det med respekt for hinanden, kan opdelte soveværelser faktisk føre mere nærvær og gnist ind i parforholdet. Vi har samlet sexolog Sara Skaarup gode råd her.

Er du blevet nysgerrig på fænomenet, så kan du læse mere om det her og møde Maria på 48, der har sit eget soveværelse.

Gode råd til at få egne soveværelser

Mærk formålet

Mærk efter, om din/jeres lyst til at have eget soveværelse kommer af, at du er træt af din partner, eller af et behov for alenetid. Eget soveværelse kan ikke bruges som en løsning på konflikt.

Find dine længsler

Hvis du har lyst til at få dit eget rum, så mærk efter, hvad baggrunden er. Er der noget, du gerne vil være fri for? Eller er der snarere noget, du længes efter at komme i kontakt med fra tiden, før du blev nogens kone eller mor?

Tag bladet fra munden

Sig det højt, hvis du helst vil sove alene. Trangen går jo ikke væk af, at du holder det hemmeligt, så du er nødt til at turde tage konfrontationen.

Gør din partner tryg

Er din partner utryg ved, at du rykker ud af dobbeltsengen, så imødekom det. Gør det klart, at du ikke er på vej væk. Og at det ikke behøver at være hver nat. Forklar, at det er din måde at kunne nyde jeres parforhold endnu mere på.

Afstem forventningerne

I starten kan det være en god idé at lave en aftale om, hvor meget henholdsvis fælles og hver for sig I skal sove. Sådan kan I undgå, at en af jer føler sig valgt fra. I kan fx gøre weekenderne til faste samsovningsnætter.

Prioritér intimiteten

Hvis I rykker i hver sin seng, skal der lægges kræfter i at sætte noget andet i stedet. Hvad kunne det være for jer? Kan I fx gå i fælles bad eller lave rødvinsaftener med eller uden “happy ending”?

Gør det, I er gode til

Hvis I mister natteintimiteten, så gør i stedet mere af det, som I er gode til sammen. Det kan være at gå en tur, invitere hinanden ud eller at danse sammen.

Styrk sexlivet

Tag et (med)ansvar for, at I fortsat dyrker sex . Det kan være i andre dele af huset. I kan komme ind til hinanden om morgenen eller være seksuelt sammen i weekenden. Vis, at intimiteten ikke slutter, bare fordi I sover separat.

Prøv det af

I behøver ikke at være 100 procent afklarede, før I sover hver for sig. Bare det at gøre noget nyt kan være en forfriskning i samlivet. Og får I ikke det ud af det, som I håbede på, kan I jo bære dynerne tilbage i dobbeltsengen.

Kilde: Sara Skaarup, , sexolog og parterapeut