Hælrevner – lær at pleje dem væk
Er du generet af tør hud og revner på hælene? Så læs med, når fodterapeuten deler sine bedste plejeråd. Med en lille indsats kan du nemlig komme problemet til livs. Eller forebygge at de overhovedet opstår.
Er du generet af tør hud og revner på hælene? Så læs med, når fodterapeuten deler sine bedste plejeråd. Med en lille indsats kan du nemlig komme problemet til livs. Eller forebygge at de overhovedet opstår.
Hælrevner er ikke kun en kosmetisk udfordring. At have sprækket hud under fødderne kan være smertefuldt og give infektioner.
Især efter en lang vinter, hvor undersåtterne er gemt væk i sokker og støvler, kan det være en god ide lige at tjekke fodsituationen.
Er der begyndende revner i hælene, gælder det om at sætte ind, inden de bliver dybere. Så kan du også nå at få fine fusser, inden kalenderen står på sandaler.
Kort forklaret, så revner hælene, fordi de ikke bliver fodret med fugt og fedt, og fordi vi slider dem. Vores hud er forsynet med talgkirtler, der udskiller fedt, som bruges til at beskytte og smidiggøre – en snedig foranstaltning. Men problemet, set fra føddernes synsvinkel, er, at de blev forbigået, da der blev uddelt talgkirtler.
Fodsålerne producerer ikke fedt. Så fødderne er afhængige af, at deres ejer forsyner dem med fedt udefra. Sker det ikke, må huden gribe til andre metoder for at beskytte sig. Den laver hård hud, og hård hud er uelastisk. Lægges der tryk på det forhornede område, så revner det i stedet for smidigt at give sig. Jo tykkere den hårde hud er, desto dybere bliver revnerne.
Når det er grelt, så sprækker huden helt ind til underhuden. Det kan gøre det smertefuldt at gå, det kan begynde at bløde, og der kan sågar opstå infektioner. Så revnerne må ikke ignoreres, og de forsvinder ikke af sig selv, men de kan behandles – og bedst af alt – de kan forebygges.
Det er nærliggende at gribe ud efter fodfilen, når du opdager revner i hælen, men vær varsom. Huden beskytter sig nemlig mod slid ved at forhorne, altså lave hård, uelastisk hud. Derfor er det faktisk bedst at lade fodfilen blive i skuffen. Den friktion, som filen skaber, provokerer nemlig huden til at producere endnu mere generende hård hud, forklarer Julie Vilhelmsen, der er statsautoriseret fodterapeut.
“Normalt gendannes huden på 7-10 dage. Men hvis du filer og derved slider på den og laver varmefriktion, så vil huden beskytte sig ved at gendanne den hårde hud på 2-3 dage,” siger hun.
Der er flere nænsomme måder, du kan forebygge, at hælene tørrer ud og revner. Men husk at gå nænsomt til værks. Du kan:
Når du vælger fodcreme, så gælder det om at finde en med den rette balance mellem fedt og fugt. Det skal ikke være en let og vandig sag, for der skal kalorier til for at bremse dannelsen af hård hud. Men er cremen for fed, lægger den sig som en hinde på huden uden at trænge ind. En fedtprocent på 40-50 er ideel, råder fodterapeut Julie Vilhelmsen
“Ud over creme, så har det også en god effekt at bruge hælindlæg af gel i skoene. Det beskytter mod stød og slid,” siger hun.
Har revnerne indfundet sig, er det en god idé at indlede kampen mod dem med et besøg hos en fodterapeut. For her skæres den hårde hud væk med kyndig hånd. Du undgår altså den friktion, som fodfilen skaber, og derfor bliver huden ikke provokeret til at danne mere hård hud med flere sprækker til følge. Behandlingen skal følges op af daglig indsmøring med fed creme.
Har du diabetes, bør du være ekstra flittig til at opsøge fodterapeuten. Nogle diabetespatienter får nemlig svækket følsomhed i fødderne. Derfor kan der ubemærket opstå revner og sår, som kan udvikle sig til infektioner. Få derfor jævnligt en fodterapeut til at behandle fødderne, og gør det til en vane selv at undersøge fodsålerne for sår og revner.
LÆS OGSÅ: Hvad er fodsvamp?