10 lette tips til et sundere blodtryk

Gode vaner kan være det, der redder dig fra et forhøjet blodtryk. Se her, hvor enkelt du kan ændre din livsstil til det bedre.

Tre kvinder holder om hinanden

Forhøjet blodtryk er ikke i sig selv en sygdom, men en lumsk tilstand, der kommer snigende, uden at du mærker det, og belaster dit hjerte, så musklen med tiden bliver tykkere, stivere og mere svækket. Jo flere år blodtrykket er forhøjet, og jo højere trykket er, jo mere alvorlige bliver skaderne.

Derfor får du her de bedste skøn over, hvor meget du som tommelfingerregel kan vinde ved at leve blodtrykssundere. Det er hverken besværligt eller kedeligt. Tværtimod er det alt sammen gode og rare vaner. Og du har alt at vinde, for de 10 råd styrker også din sundhed på mange andre måder. Så pluk din yndlingsråd, og giv dit blodtryk et gok nedad.

Hold fast i træningen

Regelmæssig træning sænker blodtrykket, har forskere eftertrykkeligt slået fast. Effekten er størst, hvis dit blodtryk i forvejen er forhøjet. Typisk falder blodtrykket med 7-8 mm Hg, ifølge nogle analyser endda op til 10-15 mm Hg. Virkningen er helt på niveau med blodtrykssænkende medicin.

LÆS OGSÅ: En skridttæller får dig til at gå 1,5 km mere - hver dag!

Spis masser af hvidløg

Hvidløg smager fortrinligt i stort set alle middagsretter, og så er det lille løg stinkende sundt for dit hjerte. Hvis du ikke kan lide at spise hvidløg, er det også muligt at tage det i pilleform.
Få inspiration til at bruge hvidløg.

Giv vægten et nyk nedad

Vægt og blodtryk følges ad hånd i hånd. Når viseren på badevægten rykker opad, smutter blodtrykket samme vej. Heldigvis går det også den anden vej: Taber du nogle overflødige kilo, falder blodtrykket ligeledes. Sådan kommer du i gang med dit vægttab.

Spar på saltet og hurtig mad

De fleste af os får 10-12 gram salt om dagen, men vores krop har faktisk kun brug for 1 enkelt gram.

Hvad skal dit blodtryk helst være? Tjek blodtryks-tabellen og få svar!

Få dig en ny kostplan

Den bedst testede kostplan for blodtrykket er DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), som er udviklet af forskere fra det amerikanske National Heart, Lung, and Blood Institute. Kom i gang med DASH-diæten her.

Spis flere fisk og nødder

Omega-3-fedtsyrer får blodtrykket ned.

Slip cigaretterne, hvis du er ryger

Hver cigaret koster 14 minutter af dit liv, så hvis du ryger, er der meget at hente ved at lægge smøgerne på hylden. Forbered dig grundigt, og tænk over, hvilke udfordringer du vil støde ind i undervejs. Måske er det ikke så svært at stoppe ...

Sov godt og længe

Nej, du kan ikke vente med at sove, til du bliver gammel. Søvn er en fysiologisk nødvendighed, der genopbygger din krop og holder dit blodtryk sundt.
Søvnløs? Få løsningen på de 10 mest almindelige søvnproblemer her.

Spis mørk chokolade

Verdens mest velsmagende “medicin" mod forhøjet blodtryk hedder chokolade – den mørke af slagsen på mindst 70 %.

Lad lakridserne ligge, hvis du er ekstra følsom

Mange af os har et svagt punkt for Piratos og Skolekridt, og de seneste år har lakridssmagen bredt sig fra slikhylderne til resten af supermarkedets udvalg. Det er dog ikke en trend, der får dit hjerte til at juble.

GUIDE: Sådan bruger du en blodtryksmåler hjemme