9 sunde råvarer fra Middelhavskosten
Middelhavskosten er verdenskendt for sine helsebringende egenskaber og livsforlængende effekt. Vi har udvalgt 9 sunde råvarer, der ofte gå igen i den populære kostform.
Middelhavskosten er verdenskendt for sine helsebringende egenskaber og livsforlængende effekt. Vi har udvalgt 9 sunde råvarer, der ofte gå igen i den populære kostform.
Sydeuropæerne har traditionelt set skovlet grøntsager indenbords i en helt anden mængde end os nordboere. Og det er formentlig den væsentligste årsag til at Middelhavskosten er så god for helbreddet. Grøntsager indeholder kun få kalorier, men til gengæld masser at vitaminer, mineraler, kostfibre og antioxidanter.
Mange tænker på læssevis af hvid pasta, når man siger middelhavskost. Men faktisk spiste folk fra Kreta, som meget af den tidlige forskning om middelhavskost er baseret på, en del fuldkornsbrød. Fuldkorn er rige på kostfibre, folat, magnesium og kalium. Den kombination forebygger diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme, samtidig med at fordøjelsen får en hjælpende hånd.
Erstat din solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie med olivenolie, der hovedsageligt består af enkeltumættede fedtsyrer, der ser ud til at være gavnlige for dit helbred.
LÆS OGSÅ: Olivenolie – det fedeste valg for dit hjerte
Hvidløg
Hvidløg smager skønt og kraftigt og gør det lettere at spare på saltet. Hvidløg indeholder desuden stoffet allicin, der i laboratorieforsøg viser at kunne sænke blodtrykket og tilmed har en blodfortyndende og blodprop-opløsende effekt. Det kniber dog mere med entydige beviser fra menneskeforsøg.
Skift taskeslikket ud med nødder og mandler, og sænk din risiko for diabetes! Nødder holder blodsukkeret stabilt og sænker både dit blodtryk og mængden af fedt i blodet og om livet. Nødder er ganske vist kalorierige, men fedtet optages relativt dårligt i din krop og er hovedsageligt af den sunde umættede slags. Nødder er desuden rige på protein, vitaminer og mineraler.
Frugter er rige på C-vitaminer, der er afgørende for mange processer i din krop og hjælper dig med at optage jern fra kosten. Citrusfrugter, som de spiser meget af i Middelhavslandene, er en særligt god kilde til kostfiberen pektin. Pektin ser ud til at kunne medvirke til at sænke blodets indhold af farligt kolesterol.
Bønner og linser bugner af kostfibre, som sænker dit kolesteroltal og holder blodsukkeret stabilt. Samtidig er bælgfrugter rige på mættende proteiner og fattige på kalorier.
Flittig brug af det grønne drys som smagsgiver kan mindske behovet for at vende saltbøssen eller flødekartonen på hovedet. Det vil især dit blodtryk takke dig for. Brug løs af middelhavslandenes krydderurter som estragon, oregano, basilikum og timian.
Bag fiskens skællede ydre og skaldyrenes hårde skal gemmer der sig en skattekiste af livsvigtige næringsstoffer. Fisk og skaldyr er rige på selen og jod, og så er især de fede fisk en væsentlig kilde til omega-3-fedtsyrer og D-vitamin. Omega-3-fedtsyrerne er væsentlige for hjernens funktion. D-vitamin er vigtigt for dit humør, dine knogler, dit immunforsvar og dit værn mod livsstilssygdomme og kræft.