Er stempelkaffe usundt?
Stempelkaffe smager skønt, men er der ikke noget med, at det er skidt for kolesteroltallet? Vi har spurgt en ekspert.
Stempelkaffe smager skønt, men er der ikke noget med, at det er skidt for kolesteroltallet? Vi har spurgt en ekspert.
Hvis du har hørt det, er det delvist rigtigt.
For nogle af os er det faktisk bedre at vælge en anden slags kaffe end den, der hældes ud af stempelkanden. Det skyldes den måde, kaffen tilberedes på.
I kaffebønner findes hundredvis af stoffer, men særligt kahweol og cafestol er interessante. De to stoffer kan føre til en forhøjelse af LDL-kolesterol i blodet, som er det, der også kaldes det “lede” kolesterol, og som øger risikoen for at få åreforkalkning.
Allerede i 1990'erne opdagede man dog, at en meget stor del af stofferne forsvinder, hvis kaffen løber igennem et helt almindeligt kaffefilter.
Det gør den ikke, når den bliver tilberedt i en stempelkande, og derfor kan du få en mindre stigning i dit LDL-kolesterol, hvis du er glad for skub-ned-kaffen. Det er dog ikke noget, du skal bekymre dig om, hvis du ikke i forvejen har forhøjet kolesterol.
Generelt er der ingen grund til at frygte den sorte drik – tværtimod har kaffe utroligt mange positive sundhedseffekter.
*Kilde:* Kjeld Hermansen, adjungeret professor
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022