Kan man strække sig til et smidigt bindevæv?

Du kan ikke som sådan strække dig til et smidigere bindevæv, men stræk og øvelser kan være med til at gøre bindevævet mere elastisk, hvilket kan modvirke smerter og ubehag.

Kvinde i sportstøj der laver sidestræk i lunge

BINDEVÆV Der er med god grund kommet fokus på bindevævets betydning i forhold til smerter. Få tre øvelser, du kan lave overalt.

© Thomas Dahl

Bindevævet består af fibre og væske og omslutter og forbinder muskler, indre organer og knogler.

Det er bindevævet, der, som navnet antyder, binder kroppen sammen og fx sikrer, at der er forbindelse mellem vores muskler og knogler.

Du kan ikke som sådan strække dit bindevæv længere, men med stræk og masser af bevægelse kan du over tid påvirke vævets evne til at være mere elastisk, blandt andet fordi væskeflowet stimuleres.

Et elastisk, juicy og fugtigt bindevæv gør kroppen glad, fordi det er en forudsætning for kroppens bevægelighed og velvære. Du kan sammenligne bindevævet - eller fascie, som det også hedder – med en tør gren, som du finder i skovbunden om efteråret.

Du vil som regel uden de store armbevægelser kunne knække den tørre gren over. Anderledes udfordringer vil du have ved at gøre det samme med en stærk og saftig forårsgren. Som grenen kan dit bindevæv blive udtørret og sprødt.

Blandt andet når vi sidder (for) meget i løbet af dagen eller bevæger os for lidt. For kroppen tilpasser sig hele tiden. Vores muskler bliver kortere, og bindevævet udtørrer, hvilket kan føre til stivhed og smerter.

I de senere år er der for alvor kommet fokus på bindevævets betydning i forhold til behandling af smerter og skader.

3 GODE STRÆK, NÅR DU SIDDER MEGET

Lyskestræk

Stil dig i en lunge med højre ben foran dig og venstre tilbage. Bagerste knæ i underlaget. Vug langsomt med det forreste knæ. Jo mere du bøjer knæet, jo mere strækker det på forsiden af det bagerste ben samt i din lyske, mave og bryst. Husk at skifte side.

Sidestræk

I samme stilling løfter du venstre arm over hovedet. Stræk armen over mod høre side, mens højre knæ er bøjet. Det giver et dejligt stræk hele vejen op i venstre side fra fod til hals. Husk at gentage øvelsen til den anden side

Hoftestræk

Knæ og haser bliver stramme, når du sidder meget. Stå med fødderne i hoftebredde, og stræk bagenden bagud, mens du læner dig forover i hoften med rank ryg og strakte ben. Skiftevis bøj og stræk knæene, men uden at løfte dine hæle. Det giver et godt stræk i baglår og hofter.

Kilde: Elin Solheim, fysioterapeut

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 14/2022

Newsletter background