Undgå smerter og skader

Er du øm både for og bag, når du har været ude at cykle? Så skyldes det måske, at din cykel ikke helt passer til dig.

Nogle få indledende tips

En forkert stelstørrelse og indstilling af styr og saddel kan forvandle en herlig cykeltur til et værkende, smertende helvede. Men der er hjælp at hente her på Iform.

Kør ikke på frihjul

Det kan let ske, når du er kommet godt op i fart, og pedalerne glider nemmere rundt. Bevæg hele tiden benene aktivt, for eksempel ved at skifte til et tungere gear.

Justér sadlen

Mange cyklister lider af rygsmerter, men en simpel justering af sadlen kan afhjælpe de rygproblemer, der skyldes cykling. Israelske forskere har opdaget, at muskelspændingerne reduceres, når man tipper sadlen ganske let forover.

Forskerne mener, at smerterne, skyldes, at vinklen mellem bækkenet og den nederste del af ryggen er for lille. De testede deres teori på 40 cyklister mellem 17 og 72 år, der klagede over rygsmerter.

Et halvt år efter at deres sadler var justeret, havde tre fjerdedele af dem fået det bedre. De israelske forskere gør opmærksom på, at det især er vigtigt at tippe børns sadler, fordi spændinger mellem rygraden og bækkenet kan påvirke deres vækst.

Løs op i dine arme

En korrekt indstillet cykel er ingen garanti mod en dårlig kørestilling. Den hyppigste fejl opstår, når albuerne trykkes ind mod kroppen, og du samtidig holder krampagtigt på styret. Det betyder, at både hånd- og nakkemuskler spænder.

Lad i stedet albuerne hænge løst lidt ude fra kroppen, så fungerer de også bedre som støddæmpere - og du kan bedre reagere på pludselige forhindringer.

Du er stiv og har ondt i lænd eller ryg

Fejl: Cykelstyret er indstillet for lavt, cykelstellet er for stort, eller der er for lidt affjedring.

Det kan du gøre: Begyndere føler sig bedst tilpas, hvis styret er på niveau med sadlen. Store og ikke alt for hårdt pumpede dæk giver god affjedring. Den korrekte stelstørrelse er direkte relateret til overrørets (stykket fra sadelpinden til frempinden) længde, og her er det vigtigt, at du bliver grundigt vejledt, så du får en cykel, der passer. Finjustering kan foretages ved at rykke sadlen lidt frem og tilbage, og eventuelt skifte til en kortere eller længere frempind.

Du har ondt i knæene

Fejl: Sadlen sidder for højt. Du kører i for højt gear.

Det skal du gøre: Brug dine gear. Kør altid i lavt gear op ad bakke, og når du starter. Sadlen skal sidde, så du med strakt ben kan sætte hælen på pedalen, når pedalen befinder sig længst væk fra sadlen, dvs. nederst i klokken 5 position, i direkte forlængelse af sadelrøret. Så vil dine knæ aldrig blive helt strakt, når du cykler.

Du har ondt i fødderne

Fejl: For dårlige og snævre sko. For bløde såler. Du træder på pedalen med svangen.

Det skal du gøre: Træd på pedalen med fodbalden. Brug sko, der sidder tæt, men ikke stramt, og som har rimelig hårde såler.

Du er øm eller følelsesløs i hænderne

Fejl: Sadlen skråner for meget, så du glider fremad. Såvel afstanden som højdeforskellen mellem saddel og styr kan være for stor.

Det skal du gøre: Sadlen skal være vandret eller hælde ganske lidt fremad, og afstanden fra sadlens spids til styret skal være ca. som fra albue til fingerspidser + tre fingres bredde.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du have en elcykel