Spar på varmen
En ovn bruger forholdsmæssigt meget strøm. Ved at tænke dig om, når du laver mad i ovnen, kan du dog godt spare lidt på energien – og dermed på din elregning.
1. Forvarm ikke ovnen
Vent med at tænde ovnen, til du sætter maden i ovnen. Dermed udnytter du al den varme, der opstår i ovnen, mens den varmer op. Med denne metode skal du dog lægge 10-15 min. til tilberedningstiden.
2. Brug eftervarmen
Lad ikke ovnens eftervarme gå til spilde. Sluk ovnen de sidste ca. 10 min. af rettens tilberedningstid.
3. Hold lågen lukket
Jo oftere, du åbner ovnlågen, jo mere varme forsvinder der, og jo mere energi skal der bruges på at varme ovnen op igen.
4. Brug varmluft
Brug ovnens varmluftfunktion. Dermed kan du have flere plader i ovnen på én gang og altså have gang i ovnen i kortere tid.
5. Tø ikke op i ovnen
Ovnen skal være tændt i længere tid og bruge mere strøm, hvis du stiller frosne madvarer ind i den. Lad dem i stedet tø op i køleskabet, så udnytter du kulden til at holde køleskabet koldt – og sparer strøm.
6. Overvej mikroovnen
Skal du varme en lille madrest op, er det dyrt at tænde ovnen. Brug i stedet mikroovnen eller en lille gryde på komfuret.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk