Du kan købe dem året rundt, men det er lige nu i højsommeren, hvor de har fået masser af sol, at tomater smager allerbedst.
Spis dem som en sund snack, eller hæld dem i supper, salater, pesto, salsa og sovs. Og brug dem både bagte, syltede, grillede, tørrede og rå.
I ugens madplan har vi proppet tomater ind i alle fem hverdagsretter. Den første er en skøn middelhavsinspireret salat med varmrøget laks.
Er du til mexicansk mad, får du både tomater og tomatsalsa i en skøn bowl sammen med spicy kylling, majs og guacamole.
En skøn tomatsuppe skal du heller ikke snydes for – den er lækker både lun og iskold, hvis vejret skulle vise sig fra sin bedste side. I så fald kan det anbefales at servere den med sprøde brødcroutoner samt toppe med finthakket agurk, rødløg og rød peber.
Fredag kan du sende husets teenagere (hvis du har sådan nogle) i køkkenet. Her står menuen på vores lidt sundere version af den populære TikTok-ret med pasta, feta og bagte tomater. Har du ingen teenagere, kan du stadig glæde dig over en ret, der kan laves lynhurtigt og ikke kræver de store køkken-skills.
En tomat-is til weekenden blev kun ved tanken, og det er måske meget godt. I stedet kan du forkæle dig selv og familien med en lækker hindbærsorbet, som især er skøn på en varm sommeraften.
Har du mere tid i weekenden, så snyd ikke dig selv for vores hjemmelavede, langtidsbagte tomater i ovn – dem finder du opskriften på her. De er perfekte i fx en salat eller til tapas.
Velbekomme!