Det er næsten som at spise slik – at sidde med en pose friske, søde ærter med bælg, men samtidig får du masser af sundhed indenbords.
Selv om de er små, har ærter en høj mæthedsværdi. Det skyldes, at det er en af de grøntsager, der både indeholder flest proteiner og flest kostfibre.
Et studie fra Københavns Universitet viser endda, at ærter mætter bedre end kød. I et forsøg spiste deltagerne hele 12 pct. færre kalorier i det efterfølgende måltid, når de forinden havde fået krebinetter lavet på bønner og ærter i stedet for svin og kalv.
Som en ekstra bonus får du også både kalium samt C- og K-vitamin.
Kan du ikke få fat i friske ærter, er der ingen grund til ærgrelse. Stort set alle næringsstoffer bevares i de små grønne kugler – selv efter måneders ophold i din fryser. Det skyldes, at ærterne bliver blancheret og frosset ned umiddelbart efter høsten.
I den kommende uge er der grønne ærter på menuen i flere omgange. Ærter kan nemlig både flettes ind i retter som salater, omeletter, gryderetter, plantefars og supper samt i dips som hummus, pesto og guacamole.
Netop nu er det også sæson for rabarber. Prøv dem i skøn forening med jordbær i en lækker trifli, der er så sund, at du også kan spise den til morgenmad. Mums, siger vi bare. Og velbekomme!
Ugens tip
Gå efter de små Små ærter er sødest og saftigst. Store ærter er mere melede, fordi en del af sukkeret omdannes til stivelse, efterhånden som ærterne vokser.
I FORMs madplan giver inspiration til hverdagsmenuen
Hver uge serverer vi 5 sunde aftensmads-opskrifter, der er udvalgt efter principperne herunder. Du får også en bonusret til weekenden.