Bag (næsten) uden sukker

Der findes mange muligheder for at erstatte sukker i dine kager, uden at du skal undvære den søde smag.

Sukkerknalder

Sådan erstatter du sukker i dine opskrifter.

Sådan erstatter du sukker

Banan

  • Sådan gør du: Bananer er rige på frugtsukker, og bananmos kan derfor med fordel erstatte omkring en fjerdedel af sukkeret i dine kager. Hvis du helt vil undgå sukker, så kan du erstatte det med 1 tsk. stevia til at give sød smag og så bruge banan til at give fylde.
  • Det vinder du: Du får en masse B-vitaminer og også lidt A- og C-vitamin. Derudover mineraler som folat, kalk, zink og jod.

Agavesirup

  • Sådan gør du: Agavesirup egner sig fint til fx chokoladekonfekt. Brug evt. lidt mindre væske end angivet i opskriften.
  • Det vinder du: Modsat sukker har agavesirup et meget lavt glykæmisk indeks. Dermed påvirkes dit blodsukker mindre end med sukker.

Sødemidler

  • Sådan gør du: Der er mange sødemidler at vælge imellem, fx stevia, Perfect Fit og Sukrin. Sødemidlerne har forskellige egenskaber, men gå efter ét, der tåler opvarmning og ikke kun giver sød smag, men også fylde. Flydende sødemidler egner sig fx ikke så godt til bagværk. Perfect Fit er et velegnet sødemiddel til kager og cookies. Det kan erstatte halvdelen af fedtmængden og hele sukkermængden i en opskrift. Du skal bruge 65 gram Perfect Fit for hver 100 gram sukker i opskriften.
  • Det vinder du: Du sparer rigtig mange kalorier i forhold til almindeligt sukker. Sødemidler giver ikke huller i tænderne og giver stort set ingen stigning i blodsukkeret.

Vaniljepulver

  • Sådan gør du: Du kan erstatte vaniljesukker med vaniljepulver i alle slags kager, vafler, risalamande og is i samme forhold.
  • Det vinder du: Vaniljepulver er hele vaniljestænger, der er malet til pulver. Der er ikke tilsat sukker, og derfor indeholder vaniljepulver ingen kalorier – i modsætning til vaniljesukker.

Mørk chokolade

  • Sådan gør du: Brug mørk i stedet for lys chokolade i og oven på dine kager. Du får en knap så sød og meget mere intens smag.

  • Det vinder du: Du får alle chokoladens fordele: fenoler, der beskytter mod hjerte-kar-sygdomme, magnesium, der styrker muskler og stofskifte, og theobrominer, som stresser af og stimulerer. Og så slipper du for mælkechokoladens store mængde mælkefedt.

Sukker, kunstige sødestoffer eller Stevia. Hvordan påvirkes din krop og dit helbred af de søde stoffer? Få svaret her.