Bag (næsten) uden hvedemel

Hvedemel synes umiddelbart svært at undvære eller erstatte, men det kan godt lade sig gøre.

Skål med mel

Bag (næsten) uden hvedemel

© iStock

Sådan erstatter du hvedemel

Hvid hvede

  • Sådan gør du: Du kan sagtens erstatte 2/3 af hvedemelet i dine kager, kanelsnegle og brød med den særlige meltype, der hedder hvid hvede, uden at nogen fatter mistanke og vrænger på næsen.
  • Det vinder du: Tre gange så mange fibre, som hvis du bruger almindeligt hvedemel, fordi hvid hvede indeholder alle skaldele og kim.

Sorte bønner

  • Sådan gør du: Erstat alt melet i dine chokolademuffins med sorte bønner. Bønnerne skal stå i blød natten over og herefter koges og blendes. Bønnerne egner sig kun til mørke kager, da de farver dejen sort.
  • Det vinder du: Mange flere kostfibre og mere protein, så du bliver mere mæt. Derudover fluffy konsistens og overraskende god smag.

Mandelmel

  • Sådan gør du: Erstat 1/3 af melet med mandelmel. Egner sig godt til lagkagebunde og hindbærsnitter, men prøv også med boller. Køb helt fintmalet mandelmel, eller lav det selv.
  • Det vinder du: Du får mange flere vitaminer og mineraler som jern, kalk og E-vitamin. Du sparer en masse kulhydrater og får en del kostfibre og protein, så dit blodsukker holdes mere stabilt.