Spis mere naturligt med 5 byttehandler

Mange fødevarer er ikke nær så naturlige, som de giver sig ud for. Men du kan heldigvis nemt og billigt finde et mere naturligt alternativ, som både gavner din figur og din sundhed.

Kvinde prepper sund mad

I FORM giver dig 5 kloge byttehandler i en sundere og mere naturlig retning.

© Jacob Helbig

Naturlighed er i høj kurs, når vi vælger mad. Trangen til at spise friske råvarer og mad lavet fra bunden i stedet for kødklister og kemi vokser, både herhjemme og ude i den store verden.

Jo mere naturligt du spiser, des flere vitaminer og mineraler får du ud af din mad. De gode gevinster svinder nemlig ind, i takt med at en fødevare bliver forarbejdet, og forarbejdede fødevarer som pålæg, pølser og pulverpandekager tilsættes tit masser af sukker og salt. Sukker bliver tilsat af industrien, fordi de appellerer til dine smagsløg og får dig til at købe mere. Samtidig forlænger det produkternes levetid. Det er win-win for producenten, men ikke for dig!

Vi har håndplukket 5 madvarer, det er en god idé at styre udenom – og fundet 5 alternativer som leder dig i en mere sund og naturlig retning.

Se de 5 byttehandler

1. Vælg friske bær i stedet for tørrede bær og frugter

Unaturligt:

Man kalder det sundt slik, men mange tørrede frugter er fede, søde og fyldt med tilsætningsstoffer. En pose tørrede tranebær indeholder fx 14 sukkerknalder, ifølge en undersøgelse fra Tandlægeforeningen. Tørrede abrikoser er skrigorange, fordi de behandles med svovldioxid og sulfitter, og næringsværdien i tørrede bananskiver kan bedst sammenlignes med kartoffelchips.

LÆS OGSÅ: Tørret frugt – er det sundt?

Naturligt:

Hvis du køber økologisk frugt, er du så garanteret, som du kan være, at der ikke er pesticidrester i. Hvis du ikke har råd til at købe økologisk, kan du købe dansk frugt, da de indeholder langt færre pesticider end de udenlandske. Det skyldes, at vi har færre godkendte pesticider herhjemme, og der er heller ikke så stort behov for at anvende pesticiderne på grund af vores køligere klima og den korte transportvej.

2. Gå efter de hjemmerørte dressinger og saucer frem for de fedtfattige dressinger på flaske

Gå efter de hjemmerørte dressinger og saucer frem for de fedtfattige dressinger på flaske. Så kender du indholdet ned til mindste detalje.

Unaturligt:

Det er muligt, at købedressinger og -saucer er fedtfattige, men fedtet erstattes ofte af sukker(arter), salt, stabilisatorer, konserveringsmidler og eventuelt farvestoffer.

Naturligt:

Lav din egen dressing af fx moset avocado blendet med hvidløg. Eller prøv dåsetomat og cremefraiche rørt op med krydderurter. Vinaigrette af hvidvinseddike, olivenolie, peber og salt. Du kan også bare erstatte dressingen med nødder, oliven eller fetaost.

LÆS OGSÅ: Lav din egen rødbede-hummus

3. Hjemmebagt brød er langt bedre og sundere end de fleste købebrød

Unaturligt:

Selv om brødet ser dejligt groft og mørkt ud, når det ligger på bagerens hylder, er grunden ikke altid, at det er bagt på fuldkornsmel. Mørkt brød kan sagtens være hvidt brød i forklædning, fordi nogle bagere tilsætter maltmel til det lyse brød for at give det et rustikt og sundt udseende. Ofte indeholder købebrødet ovenikøbet meget salt, emulgatorer, sirup eller sukker.

Naturligt:

Hvis du selv bager dit brød, er du helt sikker på, hvad der kommer i. Du kan sagtens bage et virkelig velsmagende brød, hvor over halvdelen af melet er fuldkornsmel. Nogle bagere er også rigtig skrappe til det. Spørg ind til, hvad de putter i dejen.

Kast dig ud i at bag dit eget rugbrød med rug- og græskarkerner

4. Få vitaminerne på naturlig vis

Spis frugt i stedet for piller og andre kosttilskud, det er en bedre vej til afbalanceret kost.

Unaturligt:

Multitabletten, og særligt enkeltstående kosttilskud, er i bedste fald spild af penge for de fleste af os – i værste fald direkte skadelige. Kosttilskud indeholder ofte unaturligt høje doser af et bestemt vitamin, og da nogle af vitaminerne lagres i fedtvævet, kan det have meget skadelige virkninger. Fx øger for høje doser E-vitamin risikoen for hjerneblødninger, og for høje doser jern kan give leversvigt.

LÆS OGSÅ: 6 spørgsmål om multivitamin

Naturligt:

Hvis du spiser en naturlig og varieret kost med masser af frugt og grønt, fede fisk, magert kød samt fuldkorns- og mejeriprodukter, kommer du ikke til at mangle hverken vitaminer eller mineraler.

5. Gå efter æg eller fiskepålæg i stedet for fabriksfremstillet kødpålæg

Unaturligt:

Kødpålæg tilsættes enorme mængder salt, fx indeholder røget skinke og hamburgerryg henholdsvis 6 og 4 gram salt pr. 100 gram. Derudover tilsættes pålægget ofte sukker, farvestoffer og konserveringsmidler som natriumnitrit, der mistænkes for at øge risikoen for kræft.

Naturligt:

Madrester fra gårsdagens middag indeholder stort set altid under 1 gram salt pr. 100 gram. Æg eller fiskepålæg er også gode alternativer med både mindre salt og bedre fedtsyresammensætning. Du kan også købe økologisk dansk pålæg. Det er tilladt at anvende nitrit i økologiske varer i EU, men de danske økologer gør det ikke i praksis.

Salt – hvad er det, og hvad gør det ved kroppen?