Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner

3-7 timer
220 kcal

Surdej giver en saftig krumme, masser af smag og har ovenikøbet en sund ekstragevinst: Det holder blodsukkeret mere stabilt. Her får du opskriften på et lækkert rugbrød med kerner lavet på surdej. Det er smagfuldt og super sundt brød – lige til frokostbordet.

Rugbrød med kerner

RUGBRØD MED KERNER Intet er bedre en hjemmebagt rugbrød – og her finder du opskriften på et lækkert surdejsrugbrød med masser af kerner.

© wichmann+bendtsen

Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 brød (1½-literforme)

Ung surdej:

  • 2 dl basis-surdej
  • 2 dl vand
  • 2 dl rugmel

Kerner:

  • 340 g skårne rugkerner
  • 170 g græskarkerner
  • 5 dl koldt vand

Rugbrødsdej:

  • 400 g ung surdej
  • 3 dl lunkent vand
  • 50 g maltsirup/10 g maltmel
  • 400 g rugmel
  • 20 g salt

Sådan laver du rugbrød med rug- og græskarkerner

Ung surdej:

  • Ca. 8 timer inden du skal lave rugbrødsdejen, tager du 2 dl surdej og tilsætter vand og rugmel.

  • Lad det stå i en skål med løst låg på køkkenbordet.

Iblødsætning af kerner:

  • 12-24 timer inden du laver dejen, blander du rugkerner, græskarkerner og vand i en skål.

  • Dæk skålen til, og lad kernerne trække på køkkenbordet ved stuetemperatur.

Rugbrødsdej:

  • Bland alle ingredienserne til dejen i en røreskål.

  • Tilsæt de iblødsatte kerner. Dejen skal kun lige vendes sammen og kræver ingen æltning.

  • Smør rugbrødsformene med blødt smør, læg dejen i, og glat rugbrødene på toppen med fugtige hænder.

  • Dæk formene med et fugtigt viskestykke. Sæt rugbrødene et lunt sted, og lad dem hæve 20-25 pct., inden du bager dem. Hævetiden kan variere mellem 2 og 6 timer.

  • Brødene bages ved 220 grader på en rist i midten af ovnen.

  • Sørg for, at ovnen har været gennemvarm i minimum 20 min. inden.
  • Sæt brødene ind i midten af ovnen, og skru ned på 180 grader.
  • Bag brødene i 40–50 min., til de har en flot, mørk skorpe, og lad dem så køle af på en rist.

TIP! Rugbrødet er klar til at blive bagt, når du kan tælle 6-8 små “knappehulshoveder" på toppen af brødet.


Surdej giver bedre mæthed og energi

Elsker du brød, og vil du gerne undgå store svingninger i dit blodsukker, så gå målrettet efter surdejsbrød. Den mælkesyre, som surdejen danner, er med til at stabilisere dit blodsukker, ligesom den lange gæringstid er med til at nedbryde proteinerne til aminosyrer, som er lettere for din krop at fordøje.

Her finder du opskriften på basis-surdej