5 dårlige undskyldninger for ikke at spise sundt

Du kan sikkert komme på masser af grunde til at droppe den sunde kost, men når du gør det, snyder du kun dig selv. Her sparker vi 5 af de mest almindelige (og dårligste) undskyldninger til hjørne, så du i hvert fald ikke kan bruge dem mere.

Grøntsager, fisk, nødder, kød, mad på træbord

Farvel til de dårlige undskyldninger

“Sund mad smager jo ikke af noget”

Pirrer dine måltider ikke dine smagsløg, er der mindre sandsynlighed for, at du får spist nok af de grove, grønne sager, fordi du i stedet må lade dig forfalde til retter med mere kalorietunge smagsgivere som fløde, smør, sukker og salt. Fyr derfor godt op for sunde smagsforstærkere som krydderurter, chili og hvidløg i din madlavning.

Prøv også at bruge alle fem grundsmage, når du laver mad. Jo mere sanselig maden er, jo bedre smager den, og samtidig får de mange smagsindtryk dig til at føle dig hurtigere mæt.

De fem smage

  • Bittert: Fx kål, krydderurter, mørk chokolade, valnødder, kaffe, rucola og grapefrugt
  • Surt: Fx citron, lime, eddike, syltede agurker og syrnede mælkeprodukter
  • Sødt: Fx honning, juice, frugt, bagte rodfrugter og aromatiske krydderier som kanel
  • Salt: Fx kapers, bacon, fetaost, ansjoser og oliven
  • Umami: Fx kød, fisk, skaldyr, tang, parmesanost, svampe og soltørrede tomater

“Det er for dyrt at leve sundt”

Det er faktisk ikke helt rigtigt, at det er så meget dyrere at leve sundt. Det behøver det i hvert fald ikke at være. For det første findes der et væld af motionsformer, som hverken kræver dyre medlemskontingenter eller særligt meget udstyr. Du kan fx løbe en tur eller styrketræne derhjemme.

Ved at skære ned på dit forbrug af slik, kage og sodavand kan du også spare penge, som du så kan bruge på sundere råvarer. Du kan også jagte mængderabatter, købe fjerkræ i stedet for oksekød, vælge sæsonens frugt og grønt og købe ind til hele ugen på én gang. En løsning er også at undgå madspild. Køb ikke mere, end du skal bruge, og undgå at lave for store portioner.

Vil du gerne undgå madspild? Her får du 5 tips til at stoppe det.

“Jeg bliver ikke mæt af sund mad”

Hvis du ikke bliver mæt af sund mad, spiser du formentlig ikke den rigtige sammensætning af fødevarer. Det gør, at du bliver dårligere til at mærke efter, hvornår du er mæt og sulten. Samtidig bliver dit blodsukker også mere ustabilt, så du risikerer at falde i sukkerfælden.

En god hovedregel er, at mindst en fjerdedel af din kost skal bestå af sunde proteiner som kikærter, linser, kylling, æg og fisk. Få også rigeligt med kostfibre indenbords, mindst 30 gram om dagen, da fibre pga. deres ufordøjelige egenskaber holder dig mæt længe. Fibre findes i grove grøntsager, nødder og fuldkornsprodukter.

Husk at købe

  • Havregryn: 10 gram fibre pr. 100 gram
  • Rugbrød: 8,5 gram fibre pr. 100 gram
  • Avocado: 5,2 gram fibre pr. 100 gram
  • Hindbær: 4,4 gram fibre pr. 100 gram
  • Gulerødder: 2,7 gram fibre pr. 100 gram

Her finder du en masse sunde og lækre opskrifter, som alle mætter.

“Det er besværligt at leve sundt”

Det behøver det ikke nødvendigvis at være. Med en række smutveje kan du nemt gøre din hverdag endnu sundere. Du kan bl.a. spare tid ved at købe dagligvarer på nettet eller ved at købe færdighakket grønt i supermarkedet. Og når du alligevel er i gang i køkkenet, så lav en ekstra portion til fryseren eller til dagen efter. En god idé er også at gøre dig nogle overvejelser om, hvad du altid skal have i dine køle- og køkkenskabe. Ved at fylde dem op med sunde nødløsninger undgår du nemlig at skulle ty til de hurtige og ofte usunde takeaway-løsninger, når du efter en lang dag på arbejdet kommer træt hjem til et tomt køleskab, og dine tarme skriger på friture.

Gør hverdagen nemmere med en madplan, hvor alle retter tager maks 30 minutter.

“Jeg har fortjent noget lækkert”

Dykker du langt ned i slikposen, når din træning har retfærdiggjort en snack, eller når du synes, du har haft en hård dag, risikerer du at indtage mange flere kalorier, end du forbrænder, fordi sødt automatisk giver lyst til mere sødt.

Prøv i stedet at belønne dig selv med fødevarer, der gør noget godt for din krop, så du får dobbelt op på sundhed. Du kan fx lave sunde alternativer, der ikke påvirker dit blodsukker i samme grad som hvidt sukker, men som stadig har en god smag, fx daddelkugler eller bananpandekager.