Pulverkur – er det virkelig effektivt til vægttab?

Nupo og andre pulverkure lover at hjælpe dig ud af overvægten på en enkel måde. Men er pulverkure virkelig en smart genvej til at smide de overflødige kilo, eller er de både usunde og uden virkning? Vi prøver at ryste et svar ud af pulvershakeren.

Kvinde drikker en shake

PULVERKUR Kan pulverkur virkelig være vejen til vægttab? Få styr på alle fordele og ulemper ved pulverkure her.

© iStock

Er du overvægtig og ønsker at tabe dig, er det ikke svært at finde en slankekur eller et slankeprodukt, der lover dig store vægttab på rekordtid. Derimod er det straks sværere at finde en løsning, der holder, hvad den lover, og som du kan følge uden at skade din sundhed.

Men er du moderat eller svært overvægtig, og har vanskeligt ved at tabe dig via sund kost og motion, kan en pulverkur være en god løsning.

Men hvad er en pulverkur? Hvordan virker en pulverkur? Og er du sikret at blive mæt og få de nødvendige næringsstoffer på pulverkur? Få svar på alle dine spørgsmål om pulverkur her.

Pulverkur – spørgsmål og svar

Hvad er en pulverkur?

Målet med en pulverkur er at tabe sig ved et lavere kalorieindtag, og dermed er princippet det samme som alle andre slankekure: Du skal spise mindre end det kroppen forbrænder.

Fremgangen ved pulverkur er, at du erstatter alle dagens måltider med specialudviklet pulver, der blandes op med vand til supper og shakes.

Pulverkur som en shake

DRIK DIN PULVERKUR Det er ganske simpelt. Du blander dit pulver op med vand, gerne i en shaker, så det kan blandes grundigt. Og derfra kan du så drikke det.

© iStock

Pulverkure kan være en god løsning til dig, der er moderat eller svært overvægtig, og som har vanskeligt ved at tabe dig via sund kost og motion.

Pulverkure er nemlig underlagt regler fra fødevaremyndighederne, så du kan være sikker på, at kroppens behov for de forskellige næringsstoffer er dækket, ligesom producenten heller ikke må give dig urealistiske løfter om et vægttab.

Fødevaremyndighederne stiller strenge krav til producenterne af pulverkure. De skal fx overholde minimumsgrænser for vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, og producenterne må ikke give forbrugerne urealistiske forventninger til vægttabet

Desuden er kurenes effekt undersøgt i flere videnskabelige forsøg med meget overvægtige, og konklusionen er klar: Pulverkure virker og er den mest effektive vej til vægttab.

Hvordan er næringsindholdet i en typisk pulverkur?

I en typisk pulverkur kommer dobbelt så mange af kalorierne fra protein som i en normal kost, mens bidraget fra fedt er 40 pct. mindre.

Er en pulverkur effektivt til vægttab?

I teorien burde det slet ikke være så svært at tabe sig. I al sin enkelhed gælder det om at indtage færre kalorier, end du forbrænder. Men i praksis er det slet ikke så nemt.

Når du spiser mindre, udskiller mavesækken, tarmen, bugspytkirtlen og fedtdepoterne hormoner, der flyder med blodet til hjernen og fortæller, at du er sulten. Sulten sidder altså ikke i maven, men i hjernen, og den ønsker bestemt ikke at gå på kur.

Hjernen opfatter nemlig ethvert indhug i fedtreserverne som et alarmerende tegn på hungersnød, og derfor reagerer den på enhver slankekur ved at skrue op for appetitten og ned for lysten til fysisk aktivitet, så du hurtigt kan tage de tabte kilo på igen.

Det kræver altså en stærk viljestyrke at vinde over hjernen, og derfor er det svært at tabe sig ved at tælle kalorier og spise mindre.

I praksis falder cirka halvdelen fra efter tre måneder på en traditionel slankekur, og efter seks måneder er kun en tredjedel tilbage.

Det er her, pulverkurene kommer ind i billedet, for de kan nemlig prale af en noget højere succesrate.

Læs meget mere om forskellige slankekure her.

Hvilke pulverkure findes der?

Kurene findes i flere varianter, men den mest kendte herhjemme er nok Nupo-kuren, der kom på markedet i 1980'erne.

Nupo-kuren er en såkaldt VLCD- kur – en very low calorie diet – som erstatter alle dagens måltider med pulver, der blandes op med vand til supper og shakes.

Produkterne kontrolleres af myndighederne, og der er krav til pulverets sammensætning, så du får dækket dit behov for kostfibre, fedt, proteiner, vitaminer og mineraler. Til gengæld får du kun omkring en tredjedel af dit kaloriebehov.

Kuren, der giver dig færre kalorier, end kroppen skal bruge for at opretholde de basale livsprocesser, er ekstremt effektiv og kan med fordel bruges af svært overvægtige personer, der har akut brug for at tabe sig af helbredsmæssige årsager. Din krop kommer nemlig i massivt kalorieunderskud, så du taber dig allerede fra dag ét.

Hvad er forskellen på Nupo pulverkur og Cambridge Vægtplan?

Nupo

  • Nupo er oprindeligt udviklet af fedmeforskere på Hvidovre Hospital. Nupo blev lanceret i Danmark i 1984.

  • Nupo-kuren består af pulver, der blandes med vand til shakes, supper eller grød. Du skal i alt have seks daglige måltider og får ca. 700 kcal i alt.

  • Derudover fås fx Nupo barer, der kan fungere som måltidserstatninger efter en kur, så du får nemmere ved at holde vægten.

  • Produkterne fra Nupo kan købes i supermarkeder og på nettet.

Cambridge Vægtplan

  • Kendes også under navnet Cambridgekuren. Kuren stammer fra 1960'erne. Ud over shakes, supper og barer tilbydes der også ris- og pastaretter.

  • Den er baseret på et dagligt kalorieindtag på 800-1.500 kcal.

  • Produkterne kan kun købes via en konsulent, som kan hjælpe dig med at tilrettelægge kuren og vejlede og støtte dig gennem forløbet.

Forskellig smag til pulverkure

FÅ PULVERKURE MED FORSKELLIG SMAG Ligesom med proteinpulver, så kan de forskellige shakes og supper i pulverkure fås med mange forskellige smage, som du kan variere imellem. Det kan fx være shakes med smag af jordbær, vanilje, chokolade eller kaffe.

Hvor længe må jeg være på en pulverkur som fx Nupo?

De få kalorier du får ved en pulverkur som fx Nupo-kuren gør, at du ikke bare må fortsætte med pulverkuren i det uendelige.

VLCD-kure bør kun følges i en kortere periode på max. tre uger uden lægekontrol, lyder myndighedernes anbefaling, og produkterne bør ikke anvendes af gravide, ammende, børn, unge og ældre.

Hvilke erfaringer og undersøgelser er der lavet med pulverkur?

Pulverkurenes effektivitet er bevist flere gange.

I en dansk undersøgelse fra 2011 satte biostatistiker Robin Christensen ved Parker Instituttet i København 192 fede mennesker på en fire måneder lang pulverkur, den såkaldte Cambridge Vægtplan.

I de første to måneder indeholdt en dagsration af pulveret blot 500 kcal om dagen, og det førte til et gennemsnitligt vægttab på 12 kilo. Derefter blev det daglige kalorieindhold i pulveret sat op til 1200 kcal, hvilket fik forsøgspersonerne til at smide yderligere to kilo i de sidste to måneder.

Resultatet var altså et gennemsnitligt vægttab på 14 kilo. Men endnu mere imponerende er det, at hele 91 procent gennemførte den fire måneder lange slankekur.

Hvorfor kan det være nemmere at opnå vægttab med en pulverkur?

Umiddelbart kan det undre, at folk ikke løber sur i at spise pulver og lader sig friste af rigtig mad, slik eller kager.

Forklaringen ligger måske i, at pulverkure er meget motiverende for overvægtige, for med et forventeligt vægttab på et kilo om ugen vil man se kiloene rasle af, hver gang man går på badevægten.

Dertil kommer, at pulverkure er ekstremt nemme at administrere.

Menuen i en Nupo-kur består af ét brev pulver morgen, middag og aften samt tre daglige mellemmåltider, så der er ikke så meget at tage stilling til eller forberede.

Hvordan virker en pulverkur?

Når man starter på en pulverkur, reagerer kroppen og hjernen de første par dage ved at forbrænde muskelmassens proteiner og kulhydratreserver, mens fedtforbrændingen kun sættes en smule i vejret.

I begyndelsen bevares fedtdepoterne altså nærmest intakte, mens det første hurtige vægttab stammer fra det, man kalder “lean body mass”.

Derefter kommer en periode, hvor forbrændingen af fedt går kraftigt op, så fedtdepoterne bliver mindre, mens forbrændingen af muskelmasse gradvist ophører, så musklerne genvinder deres størrelse.

Hjernen indstiller sig nu på “langvarig hungersnød” og går i en slags over- levelsestilstand, hvor det samlede energiforbrug til at opretholde kroppens livsprocesser reduceres med omkring 300 kcal pr. dag.

LÆS OGSÅ: Hvilken effekt har proteinpulver?

Et glas vand

MASSER AF VÆSKE TIL PULVERKUR Selvom en pulverkur kun består af drikke, skal der drikkes masser af vand ved siden af for ikke at risikere forstoppelse. Det skyldes kurens høje indhold af mættende kostfibre.

© iStock

Hvad er ulemperne ved pulverkur?

Der er dog også ulemper ved denne type kur.

Dels er måltiderne meget ensformige, dels kan det være svært at deltage i sociale arrangementer, da man ikke kan spise det samme som alle andre.

En tredje udfordring er, at man ikke vænner sig til nye, sunde kostvaner, mens man spiser pulver, og derfor risikerer at falde tilbage til de samme usunde vaner, når kuren er slut.

For at lette overgangen tilbyder flere af pulverkurene produkter som barer eller smoothies, der er beregnet til at erstatte nogle af måltiderne efter kuren.

Det ændrer dog ikke ved, at man også efter en pulverkur bliver nødt til at udvise en del disciplin for at bevare vægttabet på sigt – nøjagtigt som på alle andre kure.

Pulverkur bar

EFTER DU HAR VÆRET PÅ PULVERKUR... kan det være svært at gå direkte til almindelig sund kost. For at lette overgangen, tilbyder pulverkurene barer eller smoothies, som kan erstatte et måltid.

© iStock

Tager jeg ikke hurtigt alle de tabte kilo på igen efter en pulverkur?

Ligesom ved andre slankekure er det almindeligt at tage 2-5 kilo på, når pulverkuren er slut, og du begynder at spise normalt igen.

Men da vægttabet efter en pulverkur typisk er meget større, vil slut- resultatet i de fleste tilfælde være, at du alligevel har tabt dig.

Er jeg sikret at få alle de nøvendige næringsstoffer, når jeg er på pulverkur?

Alle VLCD-kure skal være godkendt af myndighederne.

Derfor kan du være sikker på at få alle de fibre, vitaminer, mineraler, proteiner og andre næringsstoffer, som din krop har brug for.

Kan jeg blive mæt på pulverkur?

Generelt, ja, for de få kalorier får kroppen til at ændre sit stofskifte, så der dannes såkaldte ketonstoffer, som dæmper din appetit.

Der går dog et par dage, før keton-processen træder i kraft, så især de første dage kan du godt være ret sulten.

Er det godt at være på pulverkur, hvis jeg træner meget?

På en pulverkur vil man typisk have mindre energi på grund af de få kalorier.

Derfor er det ikke et godt valg til meget aktive mennesker.

I så fald er det i hvert fald en god idé at skrue ned for træningen under kuren.