Er LCHF bedre end stenalderkost?

Jeg har allerede skåret kraftigt ned på de hurtige kulhydrater og vil gerne gå “all in” – men er Low Carb High Fat at foretrække frem for stenalderkost, og hvad er den reelle forskel?

Er LCHF bedre end stenalderkost?

Begge koststrategier er effektive, når det kommer til at skære kulhydrater fra. Men hvis du skal vælge den ene frem for den anden, så vælg stenalderkosten.

Den har et ekstra plus i forhold til LCHF, fordi den ret konsekvent styrer sine tilhængere over i sunde, næringsrigtige vaner. Fx er der stort fokus på at spise grøntsager, sunde fedtstoffer, og at man vælger uforarbejdede råvarer af god kvalitet, så kroppen får masser af sunde stoffer.

Vil du skrue ekstra op for din fedtforbrænding via kosten, så er keto-diæten en strategi for dig. Bliv klogere på, hvordan du opnår ketose her.

Low Carb High Fat-tankegangen kan sagtens være lige så sund, men konceptet muliggør også rigtig usunde kostvalg, fordi det, som navnet fortæller, indeholder store mængder fedt. Så hvis man fx svælger i fløde, fedt kød, ost og bacon og forsømmer at spise grøntsager og andre sunde madvarer, kan det blive problematisk.

Det er værd at nævne, at ingen af koststrategierne nødvendigvis er uproblematiske, da de går stik imod de officielle kostanbefalinger ved at ”forbyde” mejeriprodukter og korn – også fuldkornsprodukter.

Vil du skære ned på kulhydraterne? Her er de lækreste low carb-opskrifter.

Stenalderkost

Det skal du spise meget af

Kød, fisk og fjerkræ, skaldyr, æg, grønsager og frugt, nødder, fede kerner og gode planteolier.
Det kan du supplere med

Proteinrige mejeriprodukter som skyr, kvark og ost.
Det skal du undgå

Sukker, kornprodukter, mælk/yoghurt, bælgfrugter.

LCHF

Det skal du spise meget af

Alt, der er blottet for kulhydrater, gerne fede sager som cremefraiche, ost, kød, fisk og fjerkræ (med skind), grønsager, nødder.
Det kan du supplere med

Lidt frugt og få rodfrugter.
Det skal du undgå

Sukker, kornprodukter, meget frugt, mælk/yoghurt, honning.

Læs mere om LCHF her