Ditte tabte 30 kg på et år: "Før Keto kunne jeg ribbe et supermarked"
Da Ditte Sommer gik på ketokost, fandt hun endelig en kur, der passede hende. Få hendes bedste råd her.
Da Ditte Sommer gik på ketokost, fandt hun endelig en kur, der passede hende. Få hendes bedste råd her.
Hvis du kommer hjem til Ditte Sommer omkring spisetid, vil du typisk se fire mennesker, der tygger sig igennem smørstegte bøffer og glaskål tilberedt som flødekartofler. Det kan hele familien lide. Det mætter, og det holder fedtindtaget tilstrækkeligt højt til, at det kan kaldes ketokost.
“Vi er meget glade for kød. Man skal finde den vej, der passer til én, og det har vi gjort,” konstaterer den 38-årige kvinde.
Det er et år siden, at hun lod sig overtale til at skifte maden ud med ketokost på opfordring af sin mand, der også gerne ville tabe sig.
Og så gik de ellers i gang. Fra den ene dag til den anden blev de kager og fastfoodretter, der før havde fyldt meget, skiftet ud med kød, fisk, æg, kulhydratfattige grøntsager, olier og fede mejeriprodukter. Det tog tid og kræfter at sætte sig ind i, hvad de måtte spise, men fra da af gik det overraskende let. Ikke mindst fordi Ditte og hendes mand har besluttet at fokusere på de store linjer i stedet for at 'nørde i detaljen'.
“For os er det vigtigt, at der ikke er for mange regler. Der er frie tøjler – bare det er mad, der kan fungere på ketokost,” siger Ditte Sommer.
Det er blevet en rettesnor, at maden skal være så lidt forarbejdet som muligt, så frysepizzaer og Knorr-lasagner er nu kommet på forbudtlisten.
“I dag bliver jeg slet ikke fristet af junkfood. Min krop kan ikke bruge det til noget. Har vi ikke planlagt aftensmad, vil jeg hellere faste,” siger hun.
I den første tid på ketokuren skulle Ditte naturligt nok vænne sig til at lægge de gamle vaner fra sig som fx at svinge forbi bageren på vej hjem. Der gik dog kun et par uger, før selv sukkerfri sodavand, der ellers havde været Dittes ting, fik dødsstødet. I begyndelsen var det en stor støtte at finde alternativer til at tilfredsstille især den søde tand.
“Der var en chokoladekage lavet på mandelmel, som jeg tillod mig selv at spise. Nærmest så meget, jeg havde lyst. Der var en frihed i at sige ‘jeg må gerne’ – det reddede mig,” forklarer Ditte Sommer.
For noget skulle der til for at hive hende væk fra en livslang hang til alt det søde. Før udgjorde et utal af hapsere i løbet af dagen hendes benzin og kilde til energi. Men efter en måneds tid oplevede hun, at behovet for snacks mindskedes:
“Før kunne jeg ribbe et supermarked. I dag har jeg slet ikke den paniske sultfølelse i kroppen, som får mig til at tage de dumme valg. Det er blevet meget tydeligt for mig, hvad der sker, når du kører på et mere stabilt blodsukker og fedtforbrænding. Min krop efterspørger simpelthen ikke quickfix længere,” forklarer hun.
En ting er at leve i afsavn for at få vægten ned. Det har Ditte erfaret af flere omgang med bl.a. Vægtvogterne, kalorietælling og en personlig træner i fitnesscenter. Hver gang er der sket det samme:
“Kurene bliver så stramme, at de kun fungerer kortvarigt, og så falder man i med et brag,” siger Ditte Sommer.
Noget andet er at spise mad, du faktisk synes om og alligevel gå ned i vægt. Og det er, hvad hun har oplevet med keto:
“Jeg kan rigtig godt lide det mad, man kan få. Jeg synes, jeg fra starten fik meget energi af den, og så kunne jeg også se det på vægten,” siger hun.
Den kritik, som ketokosten har fået om, at det er meget fed mad, og at kosten er svær at få til at fungere med at spise sammen med andre, har hun ikke mærket.
“For fedt? Nej, det synes jeg overhovedet ikke, keto er. Jeg er ikke bleg for at stege en bøf i smør eller at bruge fløde i sovsen, men alt behøver ikke at være svøbt ind i fedt. Gør man det, tager man på, hvis man ikke følger keto-principperne 100 procent,” siger hun.
Når hun spiser ude, synes hun altid, hun finder ketovenlige muligheder. På nær den ene gang, hvor hun blev inviteret til morgenmad og nøjedes med at spise sig mæt i kødpålæg og ost. Men det gør hende ikke noget.