Ditte tabte 30 kg på et år: "Før Keto kunne jeg ribbe et supermarked"

Da Ditte Sommer gik på ketokost, fandt hun endelig en kur, der passede hende. Få hendes bedste råd her.

Ditte har fulgt ketokuren i et år

FØR OG EFTER – Ketokuren var ikke svær at holde for Ditte, for hun elsker kød og grøntsager.

© Privat

Hvis du kommer hjem til Ditte Sommer omkring spisetid, vil du typisk se fire mennesker, der tygger sig igennem smørstegte bøffer og glaskål tilberedt som flødekartofler. Det kan hele familien lide. Det mætter, og det holder fedtindtaget tilstrækkeligt højt til, at det kan kaldes ketokost.

“Vi er meget glade for kød. Man skal finde den vej, der passer til én, og det har vi gjort,” konstaterer den 38-årige kvinde.
Det er et år siden, at hun lod sig overtale til at skifte maden ud med ketokost på opfordring af sin mand, der også gerne ville tabe sig.

Ikke for mange regler

Og så gik de ellers i gang. Fra den ene dag til den anden blev de kager og fastfoodretter, der før havde fyldt meget, skiftet ud med kød, fisk, æg, kulhydratfattige grøntsager, olier og fede mejeriprodukter. Det tog tid og kræfter at sætte sig ind i, hvad de måtte spise, men fra da af gik det overraskende let. Ikke mindst fordi Ditte og hendes mand har besluttet at fokusere på de store linjer i stedet for at 'nørde i detaljen'.
“For os er det vigtigt, at der ikke er for mange regler. Der er frie tøjler – bare det er mad, der kan fungere på ketokost,” siger Ditte Sommer.

Det er blevet en rettesnor, at maden skal være så lidt forarbejdet som muligt, så frysepizzaer og Knorr-lasagner er nu kommet på forbudtlisten.
“I dag bliver jeg slet ikke fristet af junkfood. Min krop kan ikke bruge det til noget. Har vi ikke planlagt aftensmad, vil jeg hellere faste,” siger hun.

Du må godt

I den første tid på ketokuren skulle Ditte naturligt nok vænne sig til at lægge de gamle vaner fra sig som fx at svinge forbi bageren på vej hjem. Der gik dog kun et par uger, før selv sukkerfri sodavand, der ellers havde været Dittes ting, fik dødsstødet. I begyndelsen var det en stor støtte at finde alternativer til at tilfredsstille især den søde tand.

“Der var en chokoladekage lavet på mandelmel, som jeg tillod mig selv at spise. Nærmest så meget, jeg havde lyst. Der var en frihed i at sige ‘jeg må gerne’ – det reddede mig,” forklarer Ditte Sommer.
For noget skulle der til for at hive hende væk fra en livslang hang til alt det søde. Før udgjorde et utal af hapsere i løbet af dagen hendes benzin og kilde til energi. Men efter en måneds tid oplevede hun, at behovet for snacks mindskedes:

“Før kunne jeg ribbe et supermarked. I dag har jeg slet ikke den paniske sultfølelse i kroppen, som får mig til at tage de dumme valg. Det er blevet meget tydeligt for mig, hvad der sker, når du kører på et mere stabilt blodsukker og fedtforbrænding. Min krop efterspørger simpelthen ikke quickfix længere,” forklarer hun.

SKULDERKLAP – Der hænger et stort spejl i Dittes entré. Der går ikke en dag, hvor hun glemmer at kigge sig selv i spejlet og tænker ‘godt gået’.

© Privat

Vægten rasler ned

En ting er at leve i afsavn for at få vægten ned. Det har Ditte erfaret af flere omgang med bl.a. Vægtvogterne, kalorietælling og en personlig træner i fitnesscenter. Hver gang er der sket det samme:
“Kurene bliver så stramme, at de kun fungerer kortvarigt, og så falder man i med et brag,” siger Ditte Sommer.

Noget andet er at spise mad, du faktisk synes om og alligevel gå ned i vægt. Og det er, hvad hun har oplevet med keto:
“Jeg kan rigtig godt lide det mad, man kan få. Jeg synes, jeg fra starten fik meget energi af den, og så kunne jeg også se det på vægten,” siger hun.

Den kritik, som ketokosten har fået om, at det er meget fed mad, og at kosten er svær at få til at fungere med at spise sammen med andre, har hun ikke mærket.
“For fedt? Nej, det synes jeg overhovedet ikke, keto er. Jeg er ikke bleg for at stege en bøf i smør eller at bruge fløde i sovsen, men alt behøver ikke at være svøbt ind i fedt. Gør man det, tager man på, hvis man ikke følger keto-principperne 100 procent,” siger hun.

Når hun spiser ude, synes hun altid, hun finder ketovenlige muligheder. På nær den ene gang, hvor hun blev inviteret til morgenmad og nøjedes med at spise sig mæt i kødpålæg og ost. Men det gør hende ikke noget.

Tallerken med kål og steak

KETO-AFTENSMAD – Steak med spidskål er en af familiens favoritter til aftensmad.

© Privat

Dittes 6 råd om at være på keto

Sæt dig ind i tingene

Viden om, hvorfor man spiser, som man gør, gør det væsentlig lettere at overholde kostplanen.

Følg hovedprincipperne

Det er nemt at miste motivationen, hvis du skal læse op på hver enkelt fødevare. Fokusér på de vigtigste principper om kulhydrat og fedt, og spis efter dem.

Ret kosten til

At du fra dag et ved, hvad din krop fungerer bedst med, er en utopi. Vær nysgerrig på, hvilke fødevarer du løbende skal pille ud eller tilføje for at have det bedst muligt.

Vær social

Der er næsten altid grøntsager og kød, du kan spise, når du bliver inviteret ud. I enkelte tilfælde kan du tage din egen mad med.

Søg inspiration

Det er ikke al ketoviden på nettet, som er faktuelt korrekt. Men blogs, grupper på sociale medier osv. kan godt fungere som inspiration til nye ketoretter.

Find erstatninger

Et liv på keto behøver ikke at være støvsuget for snacks. Ketokager, flæskesvær og nødder kan måske hjælpe dig i starten.

KÆMPE FORANDRING – “Til tider kan jeg ikke begribe min rejse, men når jeg ser før- og nu efterbilleder, får det mig virkelig til at forstå, at jeg faktisk er lykkedes denne gang,” siger Ditte Sommer.

© Privat
Newsletter background