Du spiser mad, der sætter sig på maven

Spis fødevarer, der holder topmaven væk og undgå dem, der er mavefedende.

Mens der er mad, du kan spise masser af, uden at det giver topmave, er der også mad, der går direkte efter at sætte sig som mavefedt.

Derfor er der rigtig god fornuft i at holde igen med bestemte mavefedende fødevarer. Vær især opmærksom på disse 3 kulhydratkilder.

3 kulhydratkilder, der sætter sig på maven

1. Hvidt brød, hvide ris og nudler

Hurtige kulhydrater har en tendens til at sætte sig på maven, fordi de får blodsukkeret til at stige over kort tid.

Man mistænker dem også for at stimulere fedtcellerne til at holde på fedtet, så erstat gerne nogle af kulhydraterne med grønsager.

Vælg også gerne grove varianter som fuldkornsbrød og brune ris. De optages ikke nævneværdigt langsommere, men er en del sundere.

2. Sukker

Vingummi, bolsjer og sodavand indeholder meget sukker, som har det med at ende på maven.

Også det skjulte sukker i fx færdiglavede retter, ketchup, brød, pålæg, cornflakes og marinerede sild sender dit blodsukker til skyerne, og det gør det sværere for fedtcellerne at slippe fedtet.

3. Øl, vin og spiritus

Et glas vin i ny og næ betyder ikke noget for dit samlede kalorieregnskab, men bliver glasset til hele flasker og øllen til en hel ramme hver måned, så begynder genstandene at spærre vejen for en fladere og gladere. Fx indeholder en øl 120 kalorier, mens et glas rødvin koster dig 105 kalorier.

Sådan kommer du topmaven til livs

Skær ned på sukkeret, slikket og det hvide brød, så topmaven mister sine vigtigste næringskilder. I stedet er der madvarer, du med fordel kan spise masser af, fordi de hjælper med at få mavefedtet til at slippe.

  • Enkeltumættede fedtsyrer
    Fx fra nødder, avocado og oliven.

  • Fede fiskIndeholder omega-3fedtsyrer, D-vitamin og jod, som stimulerer kroppen til at nedbryde fedtet i fedtcellerne på maven.

  • Mælk, ost og ægIndeholder D-vitamin, som hjælper med til at frigøre og forbrænde mavefedtet.

  • Frugt og grøntJo mere frugt og grønt du spiser, jo slankere er du omkring taljen.

  • Magert kødProteinet i kød virker på tre måder: De løsner mavefedtet, skruer op for forbrændingen og mætter rigtig godt.