I FORM tester: Sense-kuren

Overvejer du at spise efter principperne i Sense-kuren? Se, hvordan vores testperson Karina har brugt sine bare næver til at holde portionsstørrelserne og taljemålet nede.

Karinas erfaringer med Sense-kuren

TÆL KALORIER MED SENSE-KUREN Størrelsen på Karinas hænder blev afgørende for, hvor meget hun måtte spise.

© Thomas Dahl

Sådan opnår du vægttab med Sense-kuren

Sense-kuren er god til dig, der trives med en ret konkret plan for, hvad du må spise, og som foretrækker en mere permanent kostomlægning.

Her får du en uddybning af Sense-kuren og guidelines til at følge kuren.

Kurens grundprincipper

  • Hold dit kalorieindtag på et minimum ved at veje maden af med hænderne.

  • Sammensæt dine måltider, så du får to håndfulde grønt, en håndfuld protein, en håndfuld kulhydrat og 1-3 spsk. fedt.

  • Undgå mellemmåltider, men hold dig i stedet til tre hovedmåltider om dagen.

Fordele og ulemper ved Sense-kuren

Fordele ved Sense-kuren

  • Den håndgribelige metode sætter automatisk et loft over mængden af mad på din tallerken, hvilket er noget af det allervigtigste for at opnå succes med et vægttab.

  • Sense-kuren får ikke bare kiloene til at rasle af, den er også sund, fordi du får en masse grøntsager, som tanker dig op med antioxidanter, vitaminer og kostfibre til gavn for både dit blodsukker, din fordøjelse og dit kredsløb.

  • Det er tilpas let at være social, når du følger Sense-kuren, da du må spise og drikke lidt af det hele – både pølser, vin og remoulade, når bare mængderne bliver tilpasset efter Sense-principperne.

Ulemper ved Sense-kuren

  • Det lyder umiddelbart let, men mange af os har faktisk rigtigt svært ved at styre mængderne på vores tallerkener. Når vi først har smagt en lille skive, får vi lyst til at kaste os over hele brødet, og har du det sådan, vil Sense-kuren kræve stor viljestyrke og mange indre dialoger.

  • Det kræver planlægning og struktur hele tiden at have køleskabet fyldt op, så du kan spise sundt og varieret.

  • Det går ikke nødvendigvis superstærkt med at tabe sig på Sense-kuren, og det kan virke demotiverende, hvis vægten indimellem stagnerer.

Lyder Sense-kuren som noget for dig, så kan du her læse meget mere om kuren.

Testperson Karinas erfaringer med Sense-kuren

En smallere talje er bare én af Karinas gevinster – 11 cm er barberet af her.

© Thomas Dahl

Karinas udgangspunkt

32-årige Karina, der arbejder som konsulent i en fagforening og har to mindre børn, ved godt, hvordan hun skal spise for at tabe sig, for hun har prøvet det før. Mange gange. Men hver gang spænder forbud og Karinas kærlighed til kage ben for hende. I Karinas familie er der imidlertid masser af livsstilssygdomme, og Karina frygter, at det bliver hende næste gang, hvis ikke hun gør noget nu.

Karinas forløb

Topmotiveret for at smide nogle kilo har Karina levet efter Sense-principperne i fem uger. Her må du spise næsten, som du plejer, men du bruger dine hænder til at “veje” maden af, så du ikke får for mange kalorier. Hænderne bruger du også til at styre fordelingen af maden, så du får rigtigt mange grøntsager samt lidt mere protein fra fx kød, fisk og mejeriprodukter, end vi normalt anbefales, og til gengæld lidt færre kulhydrater fra eksempelvis brød, ris og pasta.

Som hovedregel skal du på Sense-kuren holde dig til hovedmåltiderne og undgå snacks og mellemmåltider. Du kan her se, præcis hvordan du skal sammensætte dine måltider på kuren og gøre Karina kunsten efter.

Der er heller ingen krav om, at der skal dyrkes motion på Sense-kuren, og da Karina altid har elsket at træne og i forvejen er meget flittig med både løb, cykling og styrketræning, har vi ikke bedt hende om at motionere yderligere.

Karinas resultater

Alder: 32 år

Højde: 160 cm

Før-efter-billeder fra Sense-kuren

Metabolisk set kan Karina prale af at være blevet 13 år yngre, og så er hendes fedtprocent helt normal nu.

© Thomas Dahl
Karinas vægttab efter Sense-kuren
Fedt fra 8-timerskuren

7,6 kg har Karina tabt på kun fem uger.

© Thomas Dahl

Karinas tips til dig

Begynd, når du er klar

Lad være med at gå i gang på et tidspunkt, hvor kalenderen er fyldt op.

Alliér dig med en makker

Team op med én, du kan tale om kosten med. Min søster gik fx på kuren samtidig med mig, og det var sådan en god støtte.

Vil du lige som Karina prøve kræfter med en Sense-kuren, så kan du her finde råd og vejledning.

Det synes testperson Karina om Sense-kuren

Hvad tænker du om dit resultat?

Jeg er superglad. Det er fantastisk, at jeg har kunnet deltage i sociale ting og træde lidt ved siden af indimellem og alligevel lykkes med sådan et vægttab. Jeg er virkelig imponeret. Forløbet har været smaddergodt.

Hvad har fungeret godt på kuren?

Jeg har virkelig nydt, at jeg gerne måtte spise fx rugbrød, for jeg vil gerne være et godt forbillede, og jeg synes ikke, det er særligt hensigtsmæssigt at lære børn, at nogle madvarer, fx kulhydrater, som jeg førhen prøvede at undgå, er farlige.

Hvilke udfordringer mødte du undervejs?

Sådan cirka midtvejs gik vægttabet lidt i stå, selvom jeg kæmpede lige så hårdt som i de andre uger. Det var ret demotiverende, men jeg fortsatte, for jeg vidste jo godt, at hvis jeg kastede håndklædet i ringen, ville jeg bare tage på igen.

Hvordan vil du leve fremadrettet?

Mit resultat gør mig helt vildt motiveret for at fortsætte. Både princippet med at holde sig til tre hovedmåltider og princippet med at veje af med hænderne gør, at jeg alt i alt får spist mindre, og det virker!

Sådan er det gået Karina efter Sense-kuren

8 uger senere:

Karina har holdt vægten

“I de otte uger har jeg virkelig fokuseret på at holde vægten, for jeg har haft nok yoyo-vægt gennem årene. Jeg har nu knækket koden til at tabe mig og er i gang med at finde formlen, hvor motion, mad, arbejdsliv og familieliv hænger godt sammen, så der ikke sniger sig ekstra kilo på igen-igen i en fortravlet måned som så mange gange før. Her og nu er jeg tilfreds med mit vægttab, og når det er stabiliseret, er jeg sikker på, at jeg nok skal få arbejdet de sidste fem kilo af.”

Udfordringer efter kuren:

Det kræver planlægning og tid at tilberede og spise så mange grøntsager, som man skal på Sense-kuren, og det kan man godt løbe lidt sur i. Har du savnet mellemmåltider og snacks under kuren, er der risiko for, at du nu fletter for mange ind i din kost.

Din strategi:

Brug dine nye erfaringer med portionsstørrelser, og fortsæt med masser af grønt. Gør det evt. lidt nemmere for dig selv ved at benytte dig af supermarkedernes færdigsnittede salater og frosne grøntsager. Lad ikke snacks blive en hverdagsting – gem dem til weekenden og særlige anledninger.