Sense - slank med sund fornuft

En af tidens hotteste kure går ud på at bruge hænderne som vægtskåle. Metoden hedder Sense, og kvinden bag konceptet, Suzy Wengel, har smidt 40 kilo. Se her, hvordan du kan gøre hende kunsten efter.

Hænder fyldt med blandede bær

SENSE KUR Sense-kuren går ud på at bruge hænderne som vægtskåle.

© iStock

Hvad er Sense-kuren?

Har du lyst til frikadeller og opbagt sauce? Det er helt okay, også selvom du er på kur. I hvert fald, hvis kuren hedder Sense. Her skal du nemlig ikke holde dig til nogle bestemte madvarer, og det er ikke engang forbudt at spise pasta og brød.

Kure fyldt med forbud havde nemlig allerede fyldt alt for meget i Suzy Wengels liv, da vægten efter en graviditet kom op over 100 kilo. Kure, der altid endte med det samme resultat. Hun faldt i, opgav og tog det hele på igen.

I stedet for endnu engang at kaste sig over low carb, faste eller stenalderkost opfandt Suzy nu sit eget slankekoncept, som hun har kaldt Sense, fordi metoden i bund og grund går ud på at bruge fornuften. Med Sense-metoden har den fynske ophavskvinde nu personligt tabt mere end 40 kilo, og hendes bøger om Sense-konceptet har ligget lunt på bestseller-listerne flere år i træk.

Sådan kommer du i gang med Sense-kuren

Sense-kuren går ud på at bruge hænderne til at få den rigtige mængde mad, så du ikke får overspist og til at få en fornuftig fordeling af protein, kulhydrat og fedt. På den måde opnår du nemlig en god mæthedsfornemmelse og sætter fut i din forbrænding.

Alle dagens tre hovedmåltider skal, hvis du følger Sense-principperne, indeholde 3-4 håndfulde mad og 3 spsk. fedtstof. En tallerken skal se sådan ud:

· 1-2 håndfulde grøntsager (fx 2 gulerødder og en håndfuld salat)

· 1 håndfuld protein (fx en kyllingefilet eller 2 frikadeller)

· 1 håndfuld stivelse eller frugt (fx 1 skive brød, 1 dl mysli eller en skefuld pasta)

· 3 spsk. fedt (fx 1 spsk. olie til stegning, 1 spsk. avocado og 1 spsk. nødder)

Principperne i Sense-kuren

Som hovedregel skal du, når du følger Sense, holde dig til tre daglige måltider, men du kan tilføje ét til to små mellemmåltider, hvis du er sulten mellem hovedmåltiderne. Et mellemmåltid kan bestå af 10-15 mandler, et hårdkogt æg, en skive ost eller et stykke kød.

Herudover kan du spise eller drikke 3 deciliter magert mælkeprodukt dagligt i forbindelse med måltiderne, hvis du har lyst. Det giver mulighed for fx at tage mælk i kaffen eller spise en yoghurtdressing på salaten.

På Sense bør det, du drikker være kaloriefrit – det vil sige hovedsageligt vand, danskvand eller lightsaft/-sodavand. Men du kan dog også nyde 1-2 glas vin ugentligt.

En dag på Sense-kost kunne se sådan ud

  • Morgen: 2 dl mager yoghurt med en håndfuld mysli, et blødkogt æg og lidt grønt.

  • Frokost: 1 skive rugbrød med lidt smør, en dåse makrel, en stribe mayonnaise og gnavegrønt.

  • Eftermiddags-snack: 10-15 nødder.

  • Aften: En kyllingefilet stegt i olie, en skefuld pasta, to håndfulde salat med en spsk. oliedressing og en spsk. fetaost.

Tilgivelse er en del af Sense

Enhver, der har prøvet at være på kur ved, at de gode intentioner meget hurtigt kan ryge ud til fordel for en formidagscroissant eller et stykke kage på jobbet - og at det meget hurtigt kan føre til, at det hele kan være ligemeget, så man også tager en ekstra portion aftensmad og åbner en pose slik bagefter.

Men det er der alt sammen tænkt på i Sense-kuren. Her opfordrer man til, at du betragter hvert måltid som en kasse, du lukker i, når du er færdig.

Så fik du ikke lige spist så sundt, som du gerne ville til frokosten, så lukker du det måltid ned, tilgiver dig selv og starter op med Sense-principperne igen til næste måltid.

Fordele ved Sense-kosten

Sense-kuren er forholdsvis simpel at komme i gang med. Du skal ikke ud og handle mærkelige madvarer i flere forskellige specialbutikker, og du kan tilpasse principperne til stort set alle typer måltider, fordi alt i princippet er tilladt i små mængder, og du ikke skal bruge en vægt for at have styr på det.

Sense-kuren er tilmed sund for dig, fordi du helt automatisk vil få en del grøntsager, og det vil give dig en masse vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre. Grøntsager bidrager desuden med en god mæthedsfornemmele og kontrol med dit blodsukker.

Udfordringer ved Sense-kuren

Det kan godt være en lille smule dyrere at spise efter Sense-principperne, da maden indeholder mere grønt og protein end en gennemsnitlig kost, og det koster typisk mere at spise sig mæt i fisk og asparges end i kartofler og ris.

Hvis du træner rigtigt meget, vil du desuden godt kunne opleve, at Sense-kosten simpelthen ikke giver dig tilstrækkeligt med energi. Her vil det være bedre at få lagt en individuel plan, der tager hensyn til lige dine behov, så du både kan tabe dig og have kræfter til at være meget fysisk aktiv.

Få Sense-kuren til at lykkes

Hvis du vælger at kaste dig over Sense – eller en hvilken som helst anden kur, så er der meget større chance for, at du vil lykkes, hvis du sørger for at involvere dine nærmeste, så de kan bakke dig op, i stedet for at sidde og spise slik lige foran næsen på dig.

Får du en ubærlig trang til et eller andet snask, så prøv at distrahere dig selv ved at børste tænder, ringe til en ven eller lave en hurtig planke på stuegulvet, indtil den værste trang er drevet over.