Sådan får du en stærkere mave

En fladere mave og en stærkere kropskerne står højt på ønskelisten hos mange, der træner i fitnesscenter. Her sætter vi maven i centrum og giver de bedste tips til, hvordan du opnår de resultater, du drømmer om.

kvinde laver mavetræning

MAVEØVELSER – Planken er en effektiv maveøvelse, hvor du hovedsageligt træner core og tværgående mavemuskel.

© Jakob Helbig

Er det egentlig bedst at træne maven før eller efter anden træning, fx en løbetur eller et fitnesspas?

Det og meget mere kan du finde svar på her, hvor vi viser dig vejen til en en flad, stærk og tonet sixpack.

Vi afslører blandt andet de mest effektive maveøvelser – uanset om du er i fitnesscenteret eller træner hjemme.

Læs også: Core-træning på bare 6 minutter

Tip til din mavetræning

Vil du træne maven ...

... i forbindelse med fx en løbetur eller et styrketræningspas, er det bedst at slutte af med maveøvelserne.

Laver du øvelserne inden din øvrige træning, risikerer du nemlig, at dine coremuskler i mave og ryg bliver så udmattede, at det går ud over din løbestil eller evnen til at stabilisere optimalt under store styrkeøvelser som squat og dødløft. Her spiller mavemusklerne nemlig også en vigtig rolle.

Fedtet på maven ...

... smelter ikke væk med mavebøjninger.

Mange tyer til maveøvelser i jagten på en fladere mave, men desværre kan vi ikke selv styre, hvor på kroppen vi taber os.

Vil du mavefedtet til livs, bør du primært fokusere på træning, der involverer kroppens store muskelgrupper i lår, baller, øvre ryg og bryst – og så kan du supplere med nogle få målrettede maveøvelser.

Træning gør det dog ikke alene. Du er også nødt til at have fokus på kosten. Det er derfor, man siger, at en sixpack laves i køkkenet.

TIP: Din mave syner mere tonet, når din fedtprocent ikke er for høj. Til det formål skal du gå efter mad med en lav energitæthed, fx grøntsager.

Et fitness­center er ingen nødvendighed for at få god mavetræning.

Mange geniale maveøvelser kan laves helt uden udstyr. En af dem er planken, som ikke alene sætter mavemusklerne, men hele din coremuskulatur på en hård prøve. Teknikken er simpel: Du lægger dig på gulvet og hviler på albuer og tæer. Kroppen skal danne en lige linje fra skulder til fod. Nu bliver du liggende i denne position, indtil du ikke længere kan holde spændet i kroppen.

Skru op eller ned
Du skal gerne sigte mod at kunne holde planken i 3 x 60 sekunder.

  • For svær? Kan du kun ligge i planken nogle få sekunder ad gangen, kan du lave den med albuerne oppe på en bænk.

  • For let? Gør øvelsen hårdere, fx ved at løfte det ene ben i nogle sekunder, hvorefter du sænker det og gentager med modsatte ben.

Mave­musklerne skal trænes på samme måde som alle andre muskler.

En meget hyppig fejl er, at vi træner mavemusklerne med lav belastning og rigtig mange gentagelser. Men det er altså både ineffektivt og drønkedeligt at lave hundredvis af mavebøjninger i træk. Så sørg for at udfordre musklerne ved at tilføje belastning til øvelserne eller vælge sværere varianter, så du kun er i stand til at lave i omegnen af 10-15 gentagelser uden pause.

TIP: Træn ikke mavemusklerne hver eneste dag. De har ligesom dine øvrige muskler godt af restitution oven på en hård omgang træning.

Når du er flittig med mavetræningen ...

... er det vigtigt, at du også husker at træne lænden, så bagsiden af kroppen ikke bliver markant svagere end forsiden. Den rette træning af mave og lænd giver dig en sund og stærk kropskerne, som både mindsker din skaderisiko og kan forbedre dine evner i styrkelokalet, på sportsbanen og under hverdagens mange fysisk krævende opgaver.

De 3 bedste øvelser for maven

Russian twist

Fordi: Russian twist er en glimrende øvelse for særligt de skrå mavemuskler. Du justerer nemt sværhedsgraden til netop dit niveau ved at holde en tilpas tung vægt (fx en medicinbold eller en vægtskive) i hænderne.

Sid lidt tilbagelænet på gulvet, men stadig med ret ryg. Løft fødderne helt fri af gulvet. Drej nu overkroppen først til den ene side og så den anden. Fortsæt i et hurtigt tempo. Husk, at det er overkroppen (og ikke bare dine arme), der skal rotere.

TIP Er øvelsen for hård, så behold hælene i gulvet.

Roll-out

Fordi: I flere videnskabelige studier har roll-out vist sig at være en af de mest effektive maveøvelser, der overhovedet findes. Den træner hele coremuskulaturen, men især de lige og indre tværgående mavemuskler.

Sæt dig med knæene på et liggeunderlag og hænderne på mavehjulets håndtag. Rul langsomt og kontrolleret så langt frem, som du kan, mens du hele tiden bevarer spændingen i dine mavemuskler. Rul derefter tilbage til startpositionen.

TIP Træk vejret ind, når du ruller frem, og ånd ud på vej tilbage.

Pallof press

Fordi: Denne øvelse aktiverer især de skrå mavemuskler, som skal kæmpe imod, når kablet forsøger at trække dig til siden. Den er et godt supplement til mere dynamiske maveøvelser.

Stå med siden til kabelmaskinen med bred fodstilling. Tag fat i et D-håndtag med begge hænder, og hold det ind mod brystet. Der skal være spænding på kablet. Pres hænderne fremad i en lige linje. Træk langsomt ind til kroppen igen.

Se også: Palloff press (med elastik)