Sådan vælger du den bedste personlige træner

Personlig træning kan være det perfekte startskud til at få sunde vaner, men det kræver det rette match.

Mand og kvinde i træningstøj, der ler

"KEMI" Det er Alfa og Omega at vælge en personlig træner, som du stoler på og har det sjovt med.

© Jacob helbig

Alle og enhver kan kalde sig for personlig træner. Derfor er der heller ikke noget at sige til, hvis du bliver rådvild i junglen af onlinetilbud, vægttabsforløb og lovninger om vilde forvandlinger på sociale medier.

Overvejer du at få en træner – og det kan der være mange gode grunde til – bør du tænke dig godt om. For nogle kan den rette træner være præcis det, der fører til blivende sunde vaner. Omvendt kan et dårligt match tage gejsten fra selv den bedste.

Læs også: Det ville den personlige træner ønske, du vidste

Derfor har vi spurgt Nina Damsgaard, der er uddannet personlig træner, coach og forfatter til bogen ‘Personlig træner’, hvad du egentlig bør gå efter, når du leder efter en træner.

Tjekliste, 6 ting, du skal være klar over, inden du vælger personlig træner

1 Hvad vil du have ud af din træning?


Hvorfor vil du gerne have en træner? Er det for at smide nogle kilo? For at lære teknikker? For at få gode rutiner? Inspiration til programmer? Et spark til at komme i gang? Hjælp til at træne med en skade? Eller noget helt syvende.

Det er helt essentielt, at du kan fortælle din træner, præcis, hvad du ønsker at opnå, så de kan tilrettelægge det korrekte forløb eller sende dig videre, hvis ikke de er den rette til opgaven.

Ønsker du fx at tabe dig, men har du ikke tiden til at træne, kan en diætist måske være mere oplagt. Eller slås du med lidelser som angst, depression, stress eller selvværdsproblemer, har du måske i højere grad brug for en psykolog, terapeut eller coach, der kan hjælpe dig med det indre, før du retter opmærksomheden mod kroppen.

Depressions-test – har du symptomer på depression?

2 Hvilken baggrund har træneren?


Personlig træner er som nævnt ikke en beskyttet titel, så det er vigtigt at have styr på din træners CV. Har de taget en certificeret personlig træner uddannelse? Har de efterudddannelse, kurser og erfaring med lige det, du søger hjælp til? Fx løb, styrketræning, motivation, fastholdelse osv.

Mange trænere har også en uddannelse inden for idræt eller fysioterapi. Det kan især være gavnligt for dig, der døjer med alvorlige skader, men er også generelt et kvalitetsstempel for en mere dybdegående viden om og forståelse for kroppen.

Behandler-guide: Hvem skal behandle min skade?

3 Er der den rigtige kemi?


Kemi lyder måske lidt fluffy. Ikke desto mindre er det alfa og omega for et succesfuldt forløb. Dig og din træner skal være tæt på hinanden – både fysisk og mentalt – og du skal turde være ærlig, sårbar og stå fast, hvis der er noget, du ikke magter.

Er der skæv kemi – fx manglende tillid eller manglende forståelse af din træners metoder – bliver det aldrig godt.

Sørg for en indledende og uforpligtende samtale, hvor I kan føle hinanden an. Mærk efter, om dialogen glider, om træneren stiller personlige spørgsmål, om du føler dig tryg ved vedkommende.

Føles det som et salgsmøde, bør du være varsom. Lad være at sige ja til noget, inden du lige har været hjemme og mærke efter.

“Du må aldrig føle dig udskammet, presset på den dårlige måde eller føle, at du ikke gør det godt nok. En god træner udfordrer dig, så du kan udvikle dig, men kun til en grad, som du er parat til. Interaktionen skal helt grundlæggende bare føles rar.”
— Nina Damsgaard, certificeret personlig træner, coach og forfatter til bogen ‘Personlig træner'

4 Føler du dig set?


Personlig træning handler om meget mere end hjælp til teknik og programmer. Fx at få hjælp til overhovedet at komme i gang og til at holde fast i de gode vaner.

Her er det vigtigt, du får en træner der ser dig som helt menneske, en der forstår både dine styrker og svagheder, og som ved, hvordan du lever dit liv. Kun på den måde får du et realistisk og holdbart forløb.

5 Har din træner tid nok?


Det er ikke altid et kvalitetsstempel, når en træner har rigtigt mange klienter ad gangen. Du vil gerne være sikker på, at din træner også har overskud og tid til dig og dine individuelle behov, så du ikke bare bliver én i mængden. Det er trods alt personlig træning.

Spørg, hvor mange klienter, de håndterer, og vær opmærksom, hvis det er mere end 30 ad gangen.

Læs også: 5 fordele ved en styrkeveninde

6 Er personlig træning det rette valg for dig?


Personlig træning er som udgangspunkt én til én kontakt, og for nogle kan det være for intimt. Måske bryder du dig ikke om, at al fokus er på dig hele tiden.

Så stil dig selv spørgsmålet: Er personlig træning det rette valg for mig, eller ville jeg have det bedre som en del af et hold eller en mindre gruppe?