Den personlige træners bedste tips

For et par årtier siden stoppede vi en video i VHS-afspilleren for at få baller af stål. I dag hyrer flere og flere en personlig træner for at få mest muligt ud af tiden i fitnesscenteret. Det har vi også gjort, så du kan stjæle hendes bedste tips.

Kvinde laver mavebøjning med personlig træner

FÅ TIPS OG TRICKS TIL DIN TRÆNING – af den personlige træner.

© iStock

Hvad ville eksperterne ønske, du vidste?

Vi giver ordet til dem på den anden side af bordet og beder dem øse ud af deres allerbedste insidertips, så du får mest ud af mødet med dem.

Varm ikke op på løbebåndet ...

… hvis du skal i gang med vægtene bagefter. Det er nemlig meget vigtigere at begynde med at varme dine led op, viser undersøgelser. Lav rotationer i alle dine led, ét efter ét. Start fx med at lave cirkler med anklerne, fortsæt med at rotere i knæene, så hofterne, og bliv ved, til du er nået hele kroppen rundt. Gør rotationerne store, så du kommer helt ud i yderpositionerne. Det smører leddene og vækker nervesignalerne, så du får bedre kontakt til musklerne.

Det bedste område i fitnesscenteret ...

… er der, hvor du finder kettlebells, vægtstænger, ribber, bolde, elastikker, måtter og håndvægte. Er du mest til maskiner, er det selvfølgelig helt okay, men prøv alligevel at udfordre dig selv med funktionel træning, for det er ofte langt mere effektivt. Ud over styrke får du nemlig også trænet din stabilitet, koordinationsevne og balance.

FÅR INSPIRATION TIL TRÆNING MED BOLD ELLER SE VORES TRÆNINGSVIDEOER FOR TRÆNING MED KETTLEBELLS, HÅNDVÆGTE OG ELASTIK.

Hvis du træner med dårlig teknik...

… er det eneste, du bliver rigtigt god til at ... ja, træne med dårlig teknik. Med en god teknik får du derimod højere udbytte og mindsker din risiko for skader. Det kan derfor være en virkelig god investering at få nogen til at lære dig de rette metoder. Når du har styr på teknikken, kan du til gengæld træne så effektivt, at 20-30 minutter tre gange om ugen faktisk kan være nok.

Få motivationen til at vare ...

… ved at træne på en måde, du synes er sjov, og som du nyder, fx fordi du kan mærke, at du får det bedre fysisk og mentalt af det. Hvis du bare træner, fordi du “bør”, eller fordi andre gør det, bliver det svært at holde fast i træningen i længden. Det handler om at få vækket din indre motivation. Se et forslag til hvordan nedenfor.

Læg frygten for armbøjninger på hylden ...

… for der er lutter gode ting at sige om dem, hvis du ellers laver dem korrekt. Armbøjninger aktiverer nemlig rigtigt mange muskler på samme tid. Kan du ikke engang tage én enkelt, før du klasker sammen på gulvet, så fortvivl ej. Der er masser af varianter, du kan lægge ud med, som er knap så hårde som den klassiske push-up.

SE HVORDAN DU LAVER ARMBØJNINGEN KORREKT HER.

Du kan lære meget af børn ...

… for når vi ruller, kravler og sidder på hug, bevæger vi os på en måde, der giver en stærk, fleksibel og fuldt ud bevægelig krop. Har du børn, så brug deres måde at bevæge sig på som inspiration til din træning.

Er du bange for tunge vægte ...

… er den gode nyhed, at du faktisk ikke behøver at tage mere og mere vægt på for at opleve fremgang. Der er mange andre midler, du kan tage i brug. Du kan fx arbejde med at ændre hastigheden, så du laver øvelserne hurtigere eller langsommere, øge antallet af gentagelser eller ændre længden af din træningssession.

Hvis du har travlt ...

… og simpelthen ikke har tid til at tage i centeret, er såkaldt mikrotræning din redning. Mikrotræning går ud på at dele træningen op i små portioner hen over dagen. Spring omklædningen og transporten over, og så bare i gang! Så kan du nøjes med at træne 5-10 minutter ad gangen. Fx i form af et par ture op og ned ad trapperne, pauseøvelser foran skærmen eller lignende.

LÆS MERE: Mikrotræning - Fit på få minutter.

Træning behøver ikke at slå dig helt ud ...

… før den gør godt. For det er meningen, at du skal få overskud og energi frem for at ømme dig i dagevis. Det handler om at træne, så du føler dig presset, uden at du føler dig overanstrengt og begynder at slække på teknikken. Så udvikler din krop sig mest muligt, og der er langt større chance for, at du får lyst til at træne igen og igen.