I kommer afsted, I bakker hinanden op, og I presser hinanden. Der er masser af fordele ved at træne med en makker. Her guider vi dig til, hvordan du får det bedste ud af træningen, når din tæningsmakker er din veninde.
Der er noget helt magisk over en makker, når du gerne vil styre dit liv i en sundere retning. Chancen for at få succes med vægttabet, en ny træningsrutine, eller hvad du nu drømmer om, er klart større, hvis I er to til at holde hinanden i ørerne. Især fordi det er sværere at bryde en aftale med en anden end med dig selv, og fordi en makker kan give dig det nødvendige spark bagi, når du kæmper med at holde motivationen oppe.
Sådan kan I træne
Løb
I kan udnytte hinandens gode støtte undervejs på løbeturen til at træne effektive intervaller, hvor I skiftes til at tage tid og heppe for fuld udblæsning. Det er superfedt, når du slipper for at holde øje med et ur og får opbakning i de sidste hårde sekunder. Mens du holder pause, er det din venindes tur til at spurte.
Jeres fælles mål kan sagtens være at løbe tre gange om ugen, selvom I kun har mulighed for at mødes én gang. I stedet kan I tage en selfie efter hver løbetur og sende den til makkeren. Er der ikke tikket to billeder ind om ugen, skylder man en biftur.
Svømning
Svøm først et par baner hver for sig for at teste jeres niveau. Er det nogenlunde det samme, kan I svømme i hver jeres bane og konkurrere mod hinanden, så I får pulsen helt op. Ellers kan I starte lidt forskudt, så den langsomste får et par meters forspring, som makkeren skal forsøge at indhente. Bagefter kan I nyde muligheden for at gå i sauna sammen og få sladret igennem.
Lav en slags kongens efterfølger, hvor I skiftes til at bestemme, hvilken øvelse og hvor mange gentagelser der skal laves. Her har I en rigtig god mulighed for at drille lidt ved at udfordre hinandens svagheder og dermed få trænet de områder, der trænger allermest til det.
Følger I et program, er det smart at lave øvelserne på skift, så din makker kan opmuntre dig og holde øje med, om du laver øvelsen korrekt. I kan også arbejde på skift, mens den anden fx ligger i planken, eller lave sjove makkerøvelser såsom at stå i planke næse mod næse og forsøge at klappe på hinandens håndrygge uden selv at blive ramt.
Det er nu, du har chancen for at afprøve et nyt hold, selvom du føler dig usikker. Din veninde gør det nemmere at komme i gang uden at føle sig som “den nye pige i klassen”, fordi hun griner med dig, hvis dine hofter ikke vil svinge den rigtige vej, eller bakker dig op, hvis du ikke kan løfte det samme som de andre.
Gåture
Walk ’n’ talk. Det er vejen frem, hvis I gerne vil kombinere venindedaten med motion. Men sørg for at gå godt til, selvom I snakker. Og snup også gerne et par bakker eller trapper undervejs, så I skyder pulsen endnu mere i vejret. I kan tage fitnesstracker på armen og blive enige om, at turen først stopper, når I har gået 6000 skridt. Med trackeren kan I også konkurrere hver for sig om fx at nå 10.000 skridt dagligt.
Træningen går let op i hat og briller, hvis I lider af galopperende munddiarré. Løsningen er simpel: Brug stopur. Det er jeres personlige træner, der fortæller, hvornår I skal knokle med fuld koncentration. En app med fx Tabata-træning kan fungere på samme måde. Alternativt kan I gå på holdtimer, hvor instruktøren lukker munden på jer.
Din mand skal nok få at vide, når han løber for stærkt eller langsomt, men det er sværere med en veninde. I risikerer at blive for hensynsfulde til at få udtrykt jeres behov og dermed ikke få nok ud af træningen. Du kan derfor foreslå, at I mødes i centeret og træner hver for sig, men snakker i pauserne. Eller at det sidste kvarter er valgfrit, så du kan føle dig tilpas mørbanket. Generelt handler det dog om at øve sig i at sige tingene ligeud.
I sammenligner jer med hinanden
Øv, hun har allerede tabt to kilo mere end mig … Veninder har tendens til at sammenligne sig med hinanden, og det kan dræbe motivationen. Men tænk ikke, at du skal slå veninden, men at du skal slå dig selv fra gang til gang. Hvis I ikke er på samme niveau fra start, kan I lave et fælles overordnet mål såsom vægttab eller god løbeform og dernæst sætte individuelle mål for, hvor mange kilo I skal smide, eller hvor god en løbetid I skal opnå.