Spurt dig til en bedre kondition

Sprinttræning har faktisk en utrolig positiv indvirkning på din kondition. Så er du typen, der i kort tid kan presse dig selv til det yderste, så har vi det helt rette træningspas til dig.

Kvinde spurgter, sløret billede

Klar...parat...spurt!

© Jakob Helbig

Sprint af sted

Har du ikke tid til at løbe rigtig langt, kan decideret sprinttræning, hvor du giver den fuld gas i 20-30 sek., være en smutvej til en bedre løbeøkonomi. Det har man i stigende grad fokuseret på i de senere år.

I et lidt ældre studie fandt danske forskere, at en gruppe habile løbere kunne skære et helt minut af deres 10-km-tid ved at sprinttræne 3-4 gange om ugen. Selve træningsmængden var lille, for et typisk træningspas bestod af 12 x 30 sek. sprint. Hvert sprint var adskilt af 3-4 min. pause, som sikrede fysisk og mental restitution inden næste omgang.Den type træning kræver enormt fokus og evnen til at æde sig selv. Samtidig er den belastende for muskler, led og sener og er derfor noget, der skal gribes forsigtigt an. Det kan anbefales at træne sprint sammen med andre, da det gør sprintene mere intense og pauserne mere sociale.

Sådan kan du gøreVarm godt op med let jog, knæløft, hælspark og et par stigningsløb.

  • Find et fladt stykke uden trafik (200 m) – et par fodboldbaner er perfekt til formålet.
  • Fyr dit sprint af med let trukket håndbremse, så du kan accelerere mod slutningen af sprintet.
  • Jog tilbage til start, og hvil dig et par min., inden du gentager.
  • Lav 10-12 sprinter.
  • Jog af over 1-2 km til sidst.