Styrketræn dig til en bedre løbeform

Med den rette styrketræning øges muskelstyrken, som er gavnlig for udholdenhed og løbeøkonomi. Her får du tips til, hvilke øvelser du bør lave, hvis du er løber.

Kvinde i planke

Styrketræning gør dig bedre til at løbe

© Jacob Helbig

Træn din råstyrke

Eksplosiv styrketræning gavner din løbeøkonomi, fordi du fremmer musklernes evne til at udføre præcise sammentrækninger uden de små kraftforstyrrende forsinkelser, som en utrænet muskulatur er præget af.

Flere forskere peger også på, at styrketræning og især plyometrisk træning, som består af hurtige retningsskift, som hvis du fx hopper ned fra en skammel og umiddelbart efter sætter af igen, øger musklernes evne til at udlade elastisk energi ved hver landing.

Det er lidt det samme, som når en spændt elastik slippes. Din muskelog senespænding fyrer dig på den måde ekstra kraftfuldt af sted.

Sådan kan du gøre Både ved plyometrisk træning og traditionel tung styrketræning er det vigtigt at varme led og sener godt og grundigt op.

Medmindre du har stor erfaring med styrketræning, så træn i maskiner, for det mindsker risikoen for skader, og overvej evt. professionel hjælp, så du er sikker på at træne helt korrekt.

Det samme gælder plyometrisk træning, som er hård for ankler, knæ og hofte. Her er stabiliteten afgørende for, at du nedsætter risikoen for skader.

Styrketræn mindst en gang om ugen for at få et målbart udbytte. Placer styrketræningen så langt fra ugens øvrige hårde træning som muligt. I starten behøver du hverken mange øvelser eller sæt. 3 sæt med 6-8 gentagelser af squats, lunges og benpresmaskinen er rigeligt med 3-4 minutters pause mellem hvert sæt.