Sådan løber du længere på literen

Jo bedre din løbeøkonomi er, jo hurtigere og længere kan du løbe, fordi du bliver bedre til at udnytte den energi, du har til rådighed. Her får du 5 veje til at lægge et bedre energibudget i løbeskoene.

Kvinde løber på vej, flaske i forgrunden

Sæt tempo på, løb længere eller indlæg intervaller. Der er flere veje til en god løbeokonomi

© Jakob Helbig

Drømmer du om at løbe ubesværet og effektivt, eller måske endda længere og hurtigere, så hæng på. Nøglen til at opfylde din drøm hedder nemlig løbeøkonomi, og det er noget, man kan lære, også selv om man er født med en krop, der ikke ligner en stjerneløbers.

Hvis to løbere har det samme kondital og den samme udholdenhed, er det løbeøkonomien, som afgør, hvem der kommer først over målstregen.Naturligvis spiller viljestyrke, taktisk snilde, disponering af kræfterne, energitilførsel, svedtab og andre faktorer også ind på det samlede løberesultat, men løbeøkonomien er den måske vigtigste faktor. Og jo længere distancer du løber, jo vigtigere bliver din løbeøkonomi.

Forbedring efter få uger

Ved at forbedre din løbeøkonomi kan du løfte din løbehastighed. Ifølge forskningen kan du faktisk allerede efter få uger forbedre dig med adskillige procent, hvis du arbejder for sagen. At løbe en masse kilometer forbedrer fx løbeøkonomien, men der findes også andre veje.

Vil du kende og måske forbedre dit kondital? Så prøv kræfter med en Coopertest.

Find alle 5 måder herunder

Newsletter background