Gravid uge 6 (7. graviditetsuge)

I uge 6 kan ingen endnu se, at du er gravid. Men din krop fortæller dig det. Du har måske kvalme, hovedpine, humørsvingninger og ekstra appetit.

Gravid uge 6 – mave og foster

GRAVID UGE 6 | På dette tidspunkt kan man på embryonet se anlæg til øjne, ører, ansigt og tænder.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 6, er du i din 7. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 6+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 6+0 den första dagen efter 6 hela veckor – altså den første dag i din 7. graviditetsuge.

Gravid uge 6: Hvad sker der med dig?


Ingen kan endnu se, at du er gravid. Men du reagerer sikkert på de mange hormonelle ændringer, der sker i kroppen. Du oplever måske kvalme, det kan også være, du må ud og lægge dig over toiletkummen i ny og næ. Og når du nu er der ude, så kan du lige så godt tisse - igen. For det har du nok et større behov for en ellers. Måske trækkes du også med hovedpine, og humøret er muligvis til den utilregnelige side.

Læs også: Hvorfor får jeg kvalme?

Du har også brug for at besøge køkkenet lidt oftere. Når mælkekirtlerne udvikles, brysterne bliver større, blodmængden øges, moderkagen livmoderen og fostret vokser, så får du et større energi- og næringsbehov. Du skal ikke spise for to, men der skal mere og bedre benzin på motoren end ellers.
LÆS OGSÅ: Gravid – hvad skal jeg spise? Tjek kost og kosttilskud her

Men det kan også sagtens være, at du slet ikke oplever nogen gener eller forandringer. Og det er også ganske normalt.

Gravid uge 6: Hvad sker der med dit embryon?


Ved indgangen til uge 6 er embryonet 4 uger gammelt. Og allerede her en måned efter befrugtningen er udviklingen af alle organer i fuld gang med at blive dannet. Navlestrengen transporterer ilt og næring til det lille liv. Der dannes et sammenhængende tarmrør fra munden til endetarmen, som senere bliver til fordøjelsessystemet. Og man kan se anlæggene til leveren, bugspytkirtlen, lunger og mavesæk som små udposninger.

Embryonet har en stærkt krummet krop med et stort hoved i den ene ende og en lille hale i den anden. Man kan på dette tidspunkt se anlæg til øjne, ører, ansigt og tænder. Hjernen er nu i hastig vækst. Og så kan man ane fire små knopper, som senere vil udvikle sig til arme og ben.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk