Gravid uge 7 (8. graviditetsuge)

I 7. graviditetsuge er embryonet nu på størrelse med en lille bønne. Og din risiko for spontan abort er faldet betragteligt. Se her, hvad der ellers sker med dig og dit embryon.

Gravid uge 7 – mave og foster

GRAVID UGE 7 | Embryonet i din mave er nu på størrelse med en tørret bønne.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 7, er du i din 8. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 7+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 7+0 den første dag i uge 7 – altså den første dag i din 8. graviditetsuge.

Gravid uge 7: Hvad sker der med dig?


Nu er embryonet i din mave på størrelse med en bønne. Og det lille liv er ved at bide sig godt fast i tilværelsen. Omkring dette tidspunkt mindskes risikoen for spontan abort således betragteligt – den er de næste 20 uger nede på omkring 3%, og for mødre under 30 år er risikoen nede på under 2 %. For mødre over 40 år ligger risikoen for abort på 5-10 %.

Gravid uge 7: Hvad sker der med dit embryon?


Det lille embryon vokser på livet løs. Man måler nu dets længde fra isse til numse – det kaldes sædehøjden eller “crown rump length”.

Embryonet er ved at blive omkapslet af fosterhulen, som fyldes af fostervand. Dermed er fostret godt beskyttet mod tryk og stød udefra.

Hjertet er ved at blive færdigudviklet med fire kamre, hjerteklapper og skillevægge mellem hjertekamrene. Og så har der indfundet sig et tyndt hudlag på embryonet, som i slutningen af denne uge bliver forsynet med de første pigmentceller.

Embryonets ansigt er også ved at tage form. Der er kommet en åbning der, hvor munden skal være. Der er de to små huller, som senere skal blive til næsebor. Og øjnene kan anes som fordybninger, der sidder helt omme på siden af hovedet. Der er også stadig godt skred i dannelsen af hjernen og rygmarven.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk