Gravid uge 5 (6. graviditetsuge)

I uge 5 vil en graviditetstest kunne give et sikkert resultat. Hvis du ikke tager folinsyre, skal du i gang nu for at forebygge rygmarvsbrok hos dit embryon.

Gravid uge 5 – mave og foster

GRAVID UGE 5 | Du producerer nu et så højt niveau af graviditetshormonet hCG, at en graviditetstest vil give et sikkert resultat.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 5, er du i din 6. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 5+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 5+0 den første dag i uge 5 – altså den første dag i din 6. graviditetsuge.

Gravid uge 5: Hvad sker der med dig?


Hvis du ikke har undret dig over det før, så gør du det nu. Hvor bliver den menstruation dog af? Det er tid til at få fat i en graviditetstest. De kan fås på apoteket og i mange supermarkeder. Du producerer nemlig nu så højt et niveau af graviditetshormonet hCG, at testen vil give et sikkert resultat. Produktionen af hCG vil fortsætte med at stige indtil ca. uge 10-12.

Måske er den hormonfremkaldte kvalme blevet din nye trofaste livsledsager. Og det er langt fra sikkert, at den kun beriger dig med sit selskab om morgenen. Mange gravide føler sig kvalme på alle tidspunkter af dagen.

Det kan også være, at du allerede er vokset ud af din bh. Det skyldes, at også mælkekirtlerne påvirkes af graviditetshormonerne. Men udover brysternes let forøgede omfang, så er der ingen, som kan se, at du er gravid - og det selvom din livmoder nu er på størrelse med en tennisbold.

Tager du et folinsyre-tilskud, vil det medvirke til en vellykket lukning af embryonets neuralrør. Neuralrøret er det rør, som senere bliver til fostrets hjerne og rygmarv.

Du skal nu være opmærksom på ikke at få raget bakterien listeria til dig. Det er en bakterie, som i sjældne tilfælde kan give en infektion, der kan overføres til fostret og medføre alvorlig skade. Listeria kan findes i bearbejdede madvarer med lang holdbarhed, som kan spises uden varmebehandling – fx vakuumpakket kødpålæg og upasteuriserede mejeriprodukter. Også smøre- og blåskimmelost kan indeholde listeria.
Læs også: Hvad må man ikke spise som gravid

Du skal også være på vagt overfor smitte med parasitten Toxoplasma gondii, som kan give toxoplasmose, der kan føre til spontan abort, misdannelser og blodforgiftning hos fostret. Mange katte bærer på denne parasit, så hvis du har en mis derhjemme, skal du få andre i familien til at skifte kattebakken.

Smitten sker nemlig gennem kattens afføring. Råt kød kan også indeholde toxoplasma gondii. Når du er gravid, bør du derfor kun spise gennemstegt eller kogt kød. Og vask hænderne grundigt efter havearbejde og madlavning, hvor du har håndteret råt kød.
Læs også: Er katte farlige for gravide – og 13 andre spørgsmål gravide tumler med

Gravid uge 5: Hvad sker der med dit embryon?


Embryonets to hjerterør fletter sig sammen. Og rørene slår nu de første slag! Et lille primitivt hjerte er så småt dannet, og det kan pumpe fosterblod rundt i embryonet.

I denne uge sker der også det, at den lille stilk, der forbinder embryonet med moderkagen, udvikler sig til en navlestreng. Navlestrengen består af tre blodårer, som sørger for transport af næring og ilt fra dig til embryonet, mens kuldioxid og affaldsstoffer bliver sendt den modsatte vej.

Centralnervesystemet begynder som to længdegående folder på hver sin side af ryggen på embryonet. På dag 28 lukker folderne sig sammen og danner et neuralrør. Hvis denne lukning ikke sker, som den skal, så kan det føre til rygmarvsbrok og mangelfuld udvikling af hjernen. Det er netop for at forhindre dette, at man råder til, at gravide tager B-vitaminet folat – helst inden graviditeten og ellers så tidligt som muligt i løbet af graviditetens første uger. Det forebygger, at der sker defekter under lukningsprocessen.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk