Gravid uge 38 (39. graviditetsuge)
I uge 38 er det lige op over. Plukveer kommer hyppigt. Gør de ondt, er det rigtige veer. Når der kun er 5 min. mellem dem, så tag kontakt til dit fødested.
I uge 38 er det lige op over. Plukveer kommer hyppigt. Gør de ondt, er det rigtige veer. Når der kun er 5 min. mellem dem, så tag kontakt til dit fødested.
Når du er gravid i uge 38, er du i din 39. graviditetsuge.
Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 38+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 38+0 den første dag i uge 38 – altså den første dag i din 39. graviditetsuge.
Nu kan det ske når som helst! Du begynder sikkert at få mange plukkeveer. De kan variere i styrke og varighed, men plukkeveer er aldrig smertefulde. Gør det ondt ved sammentrækningerne, så er det ikke plukkeveer, men rigtige veer.
Først er veerne vekslende af styrke og varighed, men efterhånden bliver de kraftigere og regelmæssige. Når veerne kommer med 5 minutters interval, er det en god ide at kontakte jordemoderen på fødestedet. For så er der snart fødselsdag. Men føles det betryggende at række ud til fødestedet tidligere i ve-processen, så gør endelig det.
Før eller under selve fødslen sprænger fosterhinderne, og fostervandet kommer strømmende. Veerne bliver hyppigere og kraftigere, og der er kun korte pauser mellem dem.
Efterhånden trænger fostrets hoved ned gennem fødselskanalen, og ved hjælp af veerne roterer fostret sig gennem fødselskanalen og ud i verden. Ved 96% af alle fødsler kommer hovedet først. Og det er en fordel, hvis det foregår sådan. Hovedet er nemlig den del af barnet, der har størst omkreds. Så når det er mast igennem, er der også plads til, at resten af fostret kan smutte ud.
At en fødsel gør ondt, er jo ingen hemmelighed. Men smerterne opfattes forskelligt fra kvinde til kvinde. Når veerne er kommet godt i gang, vil du formentlig få stærke smerter – især hvis du holder vejret under veen. Men tager du en god, dyb vejrtrækning, spænder du mere af i kroppen, og det vil være lettere at kapere smerten.
Når så fostret trænger igennem fødselskanalen, vil du få nogle anderledes smerter. Nu krydres presseveerne med den smerte det giver, at livmoderhalsen, huden i underlivet og skedevæggen udvides.
Men lige om lidt er fødslen færdig, og du kan efter lang tids venten endelig hilse på det nye fine menneske.
Fostret fylder nu det meste af livmoderhulen. Dets udfoldelsesmuligheder er derfor meget begrænsede. Det talglignende stof, der hidtil har dækket kroppen, er blevet nedbrudt, og de dunede lanugo-hår er borte.
Affaldsstofferne i fostrets tarme har samlet sig til den grøn-sorte masse, man kalder mekonium. Den kommer som regel ud kort tid efter fødslen, men nogle gange også før, og så bliver fostervandet farvet.
Selv om den største del af fostrets skelet er hærdet og stærkt, er nogle af knoglerne fortsat bløde og fleksible, hvilket letter barnets vej gennem den snævre fødselskanal. Kraniet består af adskilte knogleplader, som under fødslen presser sig sammen. Det gør det nemmere at komme ud i verden. Knoglepladerne vokser sammen i løbet af det første leveår.
Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk