Gravid uge 34 (35. graviditetsuge)

Hos mange førstegangsfødende vil "hovedet have sat sig" omkring uge 34 – dvs. fostret har lagt sig til rette med hovedet plantet i bækkenindgangen.

Raskaus – mave og foster

GRAVID UGE 34 | Nu har “hovedet sat sig” hos mange, og det betyder, at fosteret er ved at være klar til at smutte ud i virkeligheden.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 34, er du i din 35. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 34+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 34+0 den første dag i uge 34 – altså den første dag i din 35. graviditetsuge.

Gravid uge 34: Hvad sker der med dig?


Du lever videre i spænding over det spirende liv i din mave og med diverse kropslige udfordringer på slæb. Din vejrtrækning er nok påvirket, du skal måske tisse hele tiden, hænder og fødder er sikkert hævede af ophobet væske.

Og du har muligvis problemer med at sove. Det er den store, tunge mave, der gør det vanskeligt at finde en behagelig stilling at sove i. Og så er der en lille ven, som kan lide at bokse på indersiden af dit maveskind - især om natten.

Prioriter at få pauser til at hvile dig i løbet af dagen. Det er ikke lige så godt som uforstyrret søvn. Men det er bedre end ingen hvile.

Du får stadig mere blod i kroppen. Det sker for at ruste dig til blodtabet i forbindelse med fødslen.

Gravid uge 34: Hvad sker der med dit foster?


Hos mange førstegangsfødende indstiller fostret nu sit hoved i bækkenindgangen. Det er det, man kalder, at “hovedet har sat sig”. Og det betyder, at arvingen faktisk er ved at være klar til at smutte ud i virkeligheden. Men det kan godt nå at lægge sig en del mere ud, inden fødslen er en realitet. Fostret tager nemlig 200 gram på om ugen nu.

Fostrets immunforsvar forbereder sig på livet uden for livmoderen. Antistoffer er tidligere blevet overført fra dig til den lille gennem moderkagen. Men nu er fostret begyndt at producere sine egne antistoffer.

Fostret er blevet for stort til at flyde omkring i fostervandet. Bevægelserne er blevet kraftigere og langsommere.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk