Gravid uge 35 (36. graviditetsuge)

Har fostret endnu ikke hovedet nedad i uge 35? Så skal I nok overveje, om man skal forsøge at vende fostret – eller om du evt. skal føde ved kejsersnit.

Gravid uge 35 – mave og foster

GRAVID UGE 35 | Nu hvor barnet formentlig har stillet hovedet i bækkenet, bliver det sikkert lettere for dig at trække vejret.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 35, er du i din 36. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 35+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 35+0 den første dag i uge 35 – altså den første dag i din 36. graviditetsuge.

Gravid uge 35: Hvad sker der med dig?


Når barnet begynder at stille hovedet i bækkenet, så bliver det sikkert lettere for dig at trække vejret. Men samtidigt kommer der et øget tryk mod blæren, hvilket betyder, at du skal endnu oftere på toilettet.

Ideelt set skal fostrets hoved nu vende nedad, og det skal begynde at synke ved bækkenindgangen.

Men har fostret i stedet numsen nedad eller ligger det på tværs, så bør du rådgives af en læge eller jordemoder om, hvorvidt I stadig skal stile efter en vaginal fødsel, om der skal planlægges et kejsersnit, eller om man skal forsøge at lave en udvendig vending af fostret, så det kommer til at vende hovedet nedad.

Gravid uge 35: Hvad sker der med dit foster?


Fedtlaget udgør nu omtrent 15% af fostrets vægt, og det er godt, for fedtet skal bruges til at polstre baby, når den er ude af livmoderen. I denne uge lægger fedtet sig også på fostrets kinder. Og sammen med de velvoksne suttemuskler giver det de nuttede, runde babykinder.

Fostrets knogler vil endnu være så bløde, at hovedet ofte ser lidt skævt ud lige efter fødslen, fordi det har givet efter for trykket. Det skal du ikke bekymre dig om. Hovedet finder hurtigt tilbage til sin symmetriske facon. Det er blot praktisk, at skelettet er fleksibelt, når det skal gennem fødselskanalen.

Lungerne er mere modne nu og har en bedre evne til at transportere ilt ind og kuldioxid ud.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk