Gravid uge 25 (26. graviditetsuge)

Fostrets bevægelser er nu så kraftige, at andre også kan se og føle dem, hvis de lægger en hånd på din mave. Se her, hvad der ellers sker i uge 25.

Gravid uge 25 – mave og foster

GRAVID UGE 25 | Er du ikke gået igang med at træne dit bækkenbund, så start nu. Det forebygger nemlig inkontinens mod slutningen af graviditeten og efter fødslen.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 25, er du i din 26. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 25+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 25+0 den første dag i uge 25 – altså den første dag i din 26. graviditetsuge.

Gravid uge 25: Hvad sker der med dig?


Nu er det ikke kun dig selv, som kan se og føle det lille pus. Bevægelserne fra fostret er blevet så kraftige, at andre kan se og mærke dem, når de lægger en hånd på maven. Og det kan være en stor oplevelse for fx. din partner og bedsteforældrene.

Er du ikke allerede gået i gang med at træne bækkenbunden, så start nu. Det forebygger inkontinens mod slutningen af graviditeten og efter fødslen. De muskler du skal have fat i, når du laver øvelserne, er de samme, du bruger, når du klemmer en stråle af, mens du tisser. Og du behøver kun at klemme nogle få gange om dagen med disse muskler for at få en effekt.

Læs også: Sådan må du træne, når du er gravid

Gravid uge 25: Hvad sker der med dit foster?


Huden er ikke så gennemsigtig som tidligere, men den er fortsat rynket. Øjenvipperne er vokset ud. Og næseborene begynder at åbne sig. Tå- og fingerneglene bliver gradvist længere.

Der er jo ikke noget luft i livmoderen, så fostret kan ikke trække vejret rigtigt. Men det har længe øvet sig på at trække vejret ved at lave åndedrætsbevægelser.

I løbet af de sidste 3-4 måneder af graviditeten undertrykker fostret dog åndedrætsbevægelserne, og lungerne er næsten helt sammenklappede. Vi ved ikke præcis, hvorfor det sker. Måske er det af praktiske årsager, så lungerne ikke fyldes med væske og mekonium – altså den masse, der er i fostrets fordøjelseskanal.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk