Gravid uge 26 (27. graviditetsuge)

Du nærmer dig slutningen af 2. trimester, og mange vælger at gå til fødselsforberedelse nu. Se her, hvad der ellers sker med dig og dit foster i uge 26.

Gravid uge 26 – mave og foster

GRAVID UGE 26 | Ser man bort fra størrelsen, er fostrets udseende nu omtrent, som det vil være, når du ser dit barn for første gang.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 26, er du i din 27. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 26+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 26+0 den første dag i uge 26 – altså den første dag i din 27. graviditetsuge.

Gravid uge 26: Hvad sker der med dig?


Du nærmer dig slutningen af andet trimester. Så du skal til at tage fat på den sidste etape af graviditeten, hvor tanker om fødslen begynder at fylde i din bevidsthed.

Mange førstegangsfødende vælger i denne tid at gå til fødselsforberedelse, for at lære mere om selve fødslen, hvad de skal indstille sig på og have klar, og hvad de kan forvente, når de ankommer til hospitalet.

Hvis du overvejer at føde hjemme, er det nu et godt tidspunkt at tale med jordemoderen om det.

Gravid uge 26: Hvad sker der med dit foster?


Bortset fra størrelsen så er fostrets udseende nu omtrent, som det vil være, når du ser dit barn for første gang. Huden mangler dog at blive lidt tykkere.

Hjernen tager en intens vækstspurt nu, og den bliver forsynet med de karakteristiske furer og snirkler. Det gør, at der bliver væsentlig mere hjerneoverflade og flere hjerneceller. Så der er et klogere væsen i maven på dig nu.

Man anser dog ikke hjernen for fuldt udvokset, før barnet er 5-7 år gammelt. Og isoleringen af hjernens nervefibre med fedtstoffet myelin er ikke fuldendt, før arvingen er i midten af 20’erne.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk