Gravid uge 22 (23. graviditetsuge)

Omkring uge 22 kan du begynde at få ligamentsmerter. Ligamenter er de bånd, der holder livmoderen på plads, og de udvider sig i takt med livmoderen. I maven kan fostret nu gribe fat med sine hænder.

Gravid uge 22 – mave og foster

GRAVID UGE 22 | På dette tidspunkt kan du opleve en stikkende fornemmelse, der kaldes for ligamentsmerter. Det er helt normalt.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 22, er du i din 23. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 22+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 22+0 den første dag i uge 22 – altså den første dag i din 23. graviditetsuge.

Gravid uge 22: Hvad sker der med dig?


Hormonændringerne under graviditeten gør, at mange gravide lettere bliver solbrune. Men ændringerne har også den effekt, at du lettere får pigmentpletter. Og det er ikke sikkert, at de går væk igen efter fødslen. Så vær ekstra forsigtig med at opholde dig i solen, og brug solcreme med høj beskyttelsesfaktor.

Din gravide krop viser hver dag, hvor sej den er til at klare alle de nye udfordringer. Men den værker og giver sig. Stikkende smerter langs siderne af livmoderen er helt normalt på dette tidspunkt. Det er det, der kaldes ligamentsmerter. De kommer ikke fra selve livmoderen, men fra de store ligamenter, der holder livmoderen og som giver sig, når den vokser.

Mange oplever også at få krampe i læggene, især om natten. Dertil kommer halsbrand og hyppige toiletbesøg. Hen mod slutningen af graviditeten er det ikke usædvanligt, hvis du må op flere gange i løbet af natten for at tømme blæren. Trøst dig med, at generne forsvinder, så snart baby er født. Og så skal den nok holde dig vågen om natten.

Gravid uge 22: Hvad sker der med dit foster?


Hænderne er blevet større, stærkere og de er nu i stand til at gribe. Der bliver sikkert suttet på tommelfinger derinde i mørket. Og fostret kan også finde på at stryge sig selv kærligt over kinden. Huden er rynket og dækket af lanugo-hår.

Den livsvigtige navlestreng er blevet tykkere. Den består stadig af tre blodårer, en som tilfører næring og ilt til fostret og to som transporterer affaldsstofferne væk. Årene er beskyttet af en tyk gelé, der forhindrer, at de bliver klemt og blokeret.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk