Gravid uge 20 (21. graviditetsuge)

I uge 20 er du halvvejs i graviditeten. Dit foster kan nu høre stemmer og lyde – og du begynder at bøvle med fx halsbrand, ømhed og væske i kroppen.

Gravid uge 20 – mave og foster

GRAVID UGE 20 | Tillykke! Du er nu halvvejs gennem din graviditet, og de fleste vil på dette tidspunkt mærke små spark og skub.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 20, er du i din 21. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 20+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 20+0 den første dag i uge 20 – altså den første dag i din 21. graviditetsuge.

Gravid uge 20: Hvad sker der med dig?


Tillykke! Du er nu halvvejs gennem din graviditet.

Din livmoder når helt op til navlen. Men fostret har stadig god plads til at boltre sig. Og det benytter det sig af. De fleste gravide vil på dette tidspunkt mærke spark og skub fra den lille ballademager. Hos nogle kan det dog være lidt svært at identificere, hvad der er fostrets bevægelser. Måske er det blot en boblende fornemmelse i maven. Men hvilken boblen!

Det er godt at have det at glæde sig over. For mange stifter i denne tid bekendtskab med nye gener ved den ikke altid så søde ventetid. Det kan fx være ømhed i den nedre del af maven, svimmelhed, halsbrand, forstoppelse, lægkramper og ophobet væske i kroppen med let hævede hænder og fødder. Jo, der er nok at underholde sig med.

Mange begynder også at få ryg- og lændesmerter på dette tidspunkt. Vægten begynder nemlig at kunne mærkes, og dit tyngdepunkt i kroppen har flyttet sig. Derfor er det vigtigt, at du bevarer en god kropsholdning og holder ryggen stærk med daglige øvelser.

Det kan hjælpe at bruge ergonomisk tilpassede møbler på arbejdspladsen, undgå at stå op for længe ad gangen, løft korrekt og lad være med at bære på tunge genstande. På den måde undgår du at belaste og vride bækkenpartiet og få yderligere rygsmerter.

Gravid uge 20: Hvad sker der med dit foster?


Fostret kan nu høre lyde og stemmer. Og det sover lige så meget som en nyfødt. Men der er ikke etableret en fast døgnrytme. Faktisk sover fostret mest, når du er vågen og aktiv.

Moderkagen fortsætter med at tilføre næringen til fostret, der nu er så udviklet, at det kan optage små mængder sukker fra fostervandet. Sukkeret passerer gennem fordøjelsessystemet og ender i tyktarmen, som bliver tømt efter fødsel.

Lungerne med dets mange fine forgreninger fortsætter sin udvikling, så de kan være klar til at forsyne barnets kredsløb med ilt efter fødslen.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk